Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са училищата за отоплителния сезон

Снимка: Радио ВИДИН
Есенната ваканция на учениците приключи. Дали се върнаха в отоплени класни стаи?


"Учи в "Цар Симеон Велики". При тях е топло, климатици имат и е топличко... В училище "Иван Вазов" учи. Там е топличко. Мисля, че нямат проблеми с отоплението... Аз съм от "Михалаки Георгиев". Не е отоплено. С парно е. Не е студено... Аз съм от ТМТ-то. Все още не отопляват. Не е студено... От Математическата гимназия сме и все още не отопляват. Миналата година някъде ноември пуснаха отоплението, като захладня...", казаха ученици и родители през есенната ваканция /от 1 до 5 ноември - бел. авт./.

Родителите могат да не се притесняват топли ли са стаите в детските градини, в които децата са от сутрин до вечер, защото навсякъде отоплението се пуска. Според изискванията, температурата в стаите трябва да е най- малко 18 градуса, но обикновено е по- висока.

Снимка"Доколкото знам, всички колеги вече в детските градини във Видин имат сключени договори за доставка на гориво, включително и детска градина "Зорница", така че всички родители могат да бъдат спокойни. Преценката кога да се пусне парното за децата е на директора и това се определя от температурите, които са в стаите", каза пред Анжела Каменова директорът на детска градина "Зорница" Светлана Петкова.

От една година детските градини в град Видин са на делегиран бюджет и всеки директор поема отговорността за отоплението и осигуряването на гориво през зимния сезон.

СнимкаТемпературата в класните стаи във видинското училище "Цар Симеон Велики" е 24 градуса, защото децата трябва да се чувстват комфортно, обясни директорът Венцислав Станев. Учебното заведение спечели европейско финансиране и с част от средствата предстои да бъде подменена дограмата, покривните конструкции. Училището ще премине и на друг вид отопление- на газ.

"Първо, ние имаме климатици във всички учебни помещения, което в ноември месец предполагам ще бъде абсолютно достатъчно да поддържаме комфортна температура в класните помещения. След това има достатъчно гориво, с което, според мен, можем да изкараме поне до края на януари. Всичко е със собствени средства от делегираните бюджети. Успяваме да се справим с всички предизвикателства. Към днешна дата нямаме никакви проблеми, не мисля, че ще имаме някакъв проблем", каза директорът Венцислав Станев.

Климатиците през зимата не се спират. Когато е много студено, парното се пуска допълнително.

Потърсихме пресцентъра на Община Видин с молба за интервю по темата за готовността на училищата и детските градини за отоплителния сезон. Към момента нямаме отговор. Тази есен трябваше да се ремонтира сградата на ученическото общежитие, младежкият учебен център, покриви на училища, да се направят ремонти на отоплителната инсталация на езиковата гимназия и гимназията по селско стопанство в град Дунавци.

СнимкаТри са училищата в община Ружинци- в селата Ружинци, Дреновец и Бело поле. Средното училище "Никола Й. Вапцаров" в общинския център е с професионални паралелки от 5 до 12 клас- монтьор на селскостопанска техника. Отоплението е започнало преди повече от 2 седмици. Училището се отоплява с въглища.

"Годишно около 60 тона въглища подсигуряваме. Парната инсталация работи. Лятото са извършени и частични ремонти на нея. Преди една година и повече сменихме котела. Няма проблеми, всичко е наред. Средствата са от делегирания бюджет", каза директорът на СУ "Никола Й. Вапцаров" Милен Михайлов.

Училището е със стара дограма и за подмяната ѝ разчита на Общината- да участва с проект и заедно с Общинския съвет да вземе решение за саниране на сградата.

СнимкаПроверихме и в училището в село Раковица, община Макреш как ще се отопляват през зимата. Там се обучават деца и от съседните села, има и общежитие. Отоплението е с печки на твърдо гориво, дървата вече са закупени.

"Училището е готово за зимния сезон. Закупени са 70 кубика дърва, тъй като ние сме на печки с твърдо гориво. Нацепени, прибрани, готови. Същото важи и за общежитието. Даже палим печки на децата. Дървата ще стигнат. Колко дърва ще са необходими зависи от сезона. Това е предимството на дървата- няма случай да не сме достигнали температурите, даже децата по някой път са по къс ръкав", обясни директорът на ОУ "Христо Ботев" Борислав Тодоров.

Средствата са от делегирания бюджет. Печките се палят от хигиенист и от още един човек, отпуснат от  Бюрото по труда.

В област Видин училищата са 34. 14 от тях са във Видин и още 20 училища има в населени места от областта. От Регионалното управление на образованието в момента събират информация за готовността на учебните заведения за отопление през зимата, след което ще можем и да коментираме темата с началника Веселка Асенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00