Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Според националната статистика животът ни е поскъпнал с два и половина процента за една година, информира "Труд". Плащаме повече за комунални услуги, развлечения и култура. По-високите цени на дрехите и на обувките са ускорили инфлацията. Данните на статистиката са за октомври и са сравнени със същия месец на миналата година.

Един милион и сто хиляди души са енергийно бедните в страната, пише "Дума". Необходими са още 50 милиона лева за подпомагането им в допълнение към отделените в бюджета.

"24 часа" също цитира Националния статистически институт с данните, че икономиката има ръст от 3,9 на сто, а безработицата е намаляла до 5,8 процента. Прогнозата на финансистите за 4-процентен годишен икономически растеж е на път да се сбъдне, пише вестникът.

На първа страница "Капитал дейли" информира: "Туризмът и строителството ускориха икономиката" през третото тримесечие. Статистиката констатира и раздвижване в инвестициите.

"Телеграф" предупреждава: "Търговци пръскат с парафин мандарините, за да имат по-добър търговски вид". Според лекарите това води до алергии. Бананите също са обработвани с химикали, маслините се киснели в сода каустик, пише още изданието.

"Западни фирми експлоатират работници в Източна Европа", съобщава "Сега". Глобалните играчи на пазара на модата превръщат Източна и Югоизточна Европа в свой истински рай, като дават ниски заплати, пише в доклад на правозащитна неправителствена организация. Условията на труд са нечовешки, пише в доклада, в който има много случаи от сръбската действителност.

В днешното приложение на вестник "Сега", с тема "Законът", е поместен анализ, според който в делата за трудовите уволнения у нас цари истински хаос.

"Викат Цацаров в парламента по афера с лекарства" – това е водещото заглавие на "Труд". Членовете на парламентарната комисия за борба със сивата икономика ще питат главния прокурор докъде са стигнали проверките по аферата с нелегално внесен от Турция медикамент, открит в аптеки на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки. Цацаров трябва да обясни и докъде е стигнало разследването на паралелния износ на лекарства и по случая с изчезнали лекарства за онкоболни на стойност 800 хиляди лева от аптечен склад в столицата.

"Всяко второ дете на бандит също е престъпник", гласи заглавието на първа страница на "Монитор". Констатацията е на МВР и Детска педагогическа стая. Тези деца не завършват училище. В интервю за "Монитор" Владимир Тодоров от Асоциацията за пострадали при катастрофи призовава да бъдат наказвани родители, които предоставят автомобилите си на децата. 20 на сто от младите водачи у на предизвикват катастрофи, казва Тодоров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!