Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Цецка Цачева беше извадена от ръководството на ГЕРБ, мястото зае Даниела Дариткова, подчертава "Труд" в отзивите си за проведения вчера конгрес на управляващата партия. Борисов призова политиците, в името на България, да запазят спокойствие през идните шест месеца. Езикът на омразата е забранен за партията му, обяви още той.

"24 часа" акцентира на стопроцентното единодушие на делегатите на конгреса на ГЕРБ в преизбирането на Бойко Борисов за председател на партията.

"Дума" коментира: "Борисов се изнерви от протестите срещу Фандъкова". Вестникът допълва, че докато траеше конгресът на ГЕРБ, десетки хора протестираха и поискаха оставката на столичния кмет, която е от ръководството на партията.

Заради добри финансови резултати, три четвърти от фирмите ще платят бонуси за Коледа, пише във водещото заглавие "Монитор". Проучване на вестника показва, че предстоящите празници ще бъдат посрещнати със спестявания, тази година кредитите ще са по-малко. Очертава се следващата година да е добра за пазара на труда, прогнозират финансисти.

Едни деца са готови за двайсет и първи век, а други още гонят двайсети – така е озаглавен анализ на "Сега". Поредно международно изследване потвърди огромните разлики, които дават училищата у нас в подготовката на децата. От вестника заключават, че е необходимо в училище да има повече време за спортуване, както и подобряване на отношенията в семейството и в учебната среда.

Според бившия заместник-министър на образованието Диян Стаматов миграцията ще доведе до много истерично записване в първи клас. В интервю за "Монитор" той казва, че най-добрият модел в Европейския съюз е делегираният бюджет за училищата.

Българките раждат все по-възрастни, информира "Телеграф". За пръв път сънародничката ни ражда след 27-мата си година. Висок е процентът на жените, които не са раждали, но са предотвратили нежелана бременност, показват данни на здравни специалисти.

Жителите по пътя Русе-Велико Търново ще трябва да изберат един от три варианта за магистрала, пише "24 маса". Срещите по темата ще са тази седмица, започват утре в Павликени и Горна Оряховица и завършват в петък. От пътната агенция заявяват, че изграждането на магистралата е приоритет, защото осигурява трафика но коридор номер 9.

Видният историк проф. Иван Илчев припомня във вестник "Сега" обстоятелствата около подписания на 27 ноември, преди 98 години, Ньойски договор, с който от България се отнемат територии. Сърбия присъедини Западните покрайнини, в които сърби почти нямаше, пише проф. Илчев. Румъния си взе Южна Добруджа, Гърция отне излаза на България към Егейско море, с което предопредели ориентацията ни към хитлеристка Германия през Втората световна война, припомня бившият ректор на Софийския университет.

Дни преди Рождество Христово, на 8 и 10 декември в Софийската опера, световноизвестната певица Александрина Пендачанска ще се изяви в ролята на Тоска за пръв път в кариерата си, информира "Труд". В Стара Загора се открива 50-ти фестивал на оперното и балетното изкуство, в Пловдив пък предстои премиера на "Трубадур", участва международен екип, информира вестникът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!