Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатът на свещениците призовава Светия синод да признае Македонската църква като автокефална

Снимка: bg-patriarshia.bg

Синдикатът на свещениците призовава Светия синод на Българската православна църква да признае Македонската църква като автокефална и да се определи като нейна църква-майка. Това заяви пред „Хоризонт“ тази сутрин Христо Латинов, експерт към юридическия отдел на КТ „Подкрепа“.

Това, което се случва сега между духовния клир в двете държави, има своята предистория, заяви Латинов:

На свое заседание късно вчера свещеническият синдикат към КТ „Подкрепа“ е заявил своята позиция: Категорично свещениците в България на 100 % заявиха мнение: Българската православна църква трябва да припознае като майка-църка и да признае автокефалията на Македонската православна църква.

Според Христо Латинов, който е и богослов, признаването на автокефалността на Македонската църква е исторически дълг на Българската патриаршия:

Категоричен съм, че ако Българската православна църква не направи необходимото, това е просто предателство към Българската православна църква. Част от Българската православна църква е тази архиепископия. В същото време аз съм абсолютно убеден, че Цариградската патриаршия би била благосклонна и Македонската църква да получи своята автокефалия.

На заседанието си вчера Светият Синод на Българската православна църква се ангажира да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската църква. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!