Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОС в Плевен отложи заседанието за предсрочното прекратяване правомощията на председателя

| обновено на 30.11.17 в 11:24
Снимка: Община Плевен

Общинският съвет в Плевен отложи началния час на заседанието, на което като извънредна точка ще бъде разгледано искането за предсрочно прекратяване правомощията на председателя Мартин Митев. Предложението е на 14 съветници от различни политически групи. Причината за отлагането е технически проблем със системата за гласуване. Заседанието е насрочено за 13.00 часа.

Заседанието на Общинския съвет трябваше да започне в 09.00 часа. Междувременно обаче се оказа, че системата не може да отчита гласовете от пулта, което стана причина председателският съвет да насрочи ново начало, допълва председателят Мартин Митев.

Изгорял един от портовете на системата. Просто трябва техническо време, за да отстраним хардуерния проблем.

Някои от съветниците заподозряха умисъл, други напълно отрекоха такава възможност. Заместник-председателят на Общинския съвет Петя Василева:

Не подозирам нито един от присъстващите в залата в достатъчно техническа грамотност, за да може да го извърши това действие.

Доктор Тодор Бузев за "Хоризонт":
Моето мнение е, засега аз съм изненадан, както каза Георги Калоянчев, аз съм втрещен, такива подготовки, такива неща и сега изведнъж, събират се, има групировки разни, не мога да ги разбера, епицентърът, един вид, кой е на тези неща, най-вероятно да е така.
Мотивите, посочени в искането за свалянето на Мартин Митев, издигнат от ГЕРБ, са свързани с неспазване на правилника и Закона за местното самоуправление и местната администрация, като са посочени и конкретни случаи. За да се изпълни искането, трябва с таен вот да гласуват 21 от общо 41 съветници.
Ако точката не влезе като извънредна днес, председателят трябва да свика извънредно заседание на Общинския съвет до петък, когато изтича законовият краен срок. На днешната сесия по предварителния дневен ред са включени още решения за предоставяне на общинска собственост на десет читалища, чийто срок за ползване е изтекъл още през септември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!