Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 декември 2017 година

Снимка: Кристиян Кирилов

С демонстрация по спасяване и оказване на първа помощ при катастрофа във Видин беше отбелязан Международният ден на доброволчеството. На помощ на спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха участниците в доброволното формирование към Община Видин. 19 са записаните засега доброволци, за тях участието е кауза. До сега те не само са помагали при инциденти, но са спасявали и човешки животи.


Международният ден на доброволеца бе отбелязан с демонстративно занятие на тренировъчния полигон към Центъра за професионална квалификация на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Своите умения за справяне при железопътни инциденти демонстрираха 30 доброволци от общините Монтана, Медковец, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Чипровци и Берковица. Темата на тренировката бе „Пътно-транспортно произшествие с дерайлирала влакова композиция”. 


Симона Славейкова от ученически клуб "Добротворци" - Вършец е на второ място в инициативата на Министерството на младежта и спорта - "Мисията доброволец - (Не)възможна". Инициативата е по повод Международния ден на доброволчеството. Награждаването на победителите ще се състои на 15 декември в София.


Ще се вземат мерки болницата в Белоградчик да работи нормално, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и добави, че днес е имал среща с премиера Бойко Борисов. Министър-председателят е разпоредил да се предприемат мерки, които могат да спомогнат за възстановяване на нормалната работа на лечебното заведение. Започнали са досъдебни производства засега само за болниците във Враца и в Ловеч, където са установени сключени незаконосъобразни договори, каза главният прокурор Сотир Цацаров.


Община Враца започва изпълнението на проект за действие при кризисни ситуации за 6 млн. лв. Дейностите са по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България. Чрез изпълнението на проекта на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще се предостави лодка с транспортен колесар и спасителен технически автомобил, а на Община Враца - снегопочистващ и репатриращ автомобили. Техническо оборудване ще се предостави на Центъра за спешна медицинска помощ в града.


В Монтана откриха  нова детска градина след 30 години. За събитието пристигнаха посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министърът Зорница Русинова и заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. В строителството на сградата и оборудването на детското заведение в кв. "Кошарник" са инвестирани близо 1,2 милиона лв. 


Експерти от Областната администрация във Видин проведоха работна среща с представители на транспортни, туристически фирми и хотели, както и с експерти по транспорт и туризъм от общините в областта във връзка с инициатива за създаване на информационни центрове за мобилност. Целта е подобряване на информационната обезпеченост на мобилността и туризма.


По покана на областното и общинското ръководство на БСП, във Видин бе народният представител от "БСП за България" Александър Симов. Основна цел на пътуването му във Видинска област е да запознае членовете на партията с новоприетия бюджет на страната. 


Денят на банкера отбелязаха във видинската библиотека ученици от 11 и 12 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", специалност "Икономика и мениджмънт" и "Малък и среден бизнес". В два отбора "Банкер" и Ученическа банка "Елит" бъдещите икономисти се съревноваваха в игра "Опознай банковото дело". Учениците трябваше да разпознават и снимки на 5 сгради, в които са се помещавали банки.



Национална агенция за приходите търси 177 служители за звеното „Фискален контрол“, от които 8 са с месторабота във Видин. Агенцията е обявила конкурс за длъжността „инспектор по приходите”. Служителите с месторабота във Видин ще изпълняват служебните си задължения приоритетно на ГКПП „Дунав мост Видин-Калафат“. Кандидатите за работа трябва да подадат документи до 7 декември.



Шаран и толстолоб са предпочитани от видиначни за празничната трапеза на Никулден. В навечерието на празника, магазините за прясна риба са пълни с купувачи, показа репортерска проверка на Радио ВИДИН. От Агенцията по безопасност на храните припомнят, че прясната риба се разпознава по люспите, които трябва да са блестящи и плътно залепени. Тя не трябва да има разкъсвания, хрилете да са с розово-червен цвят, а очите - бистри. 



На 7 декември ще бъде тържеството по запалване на светлините на коледната елха във Видин
. От Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ приготвят коледни сладки, с които да изненадат малчуганите по време на празника на площад „Бдинци“ , който започва 17:30 часа. Приготвят се около 10 вида различни сладки, приготвените пакети са 300.



Държавно горско стопанство Белоградчик и тази година ще предлага елхички, но бройките са ограничени. Цената им е според височината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55