С демонстрация по спасяване на пострадал отбелязаха във Видин деня на доброволчеството

Снимка: Кристиян Кирилов

С демонстрация по спасяване и оказване на първа помощ при катастрофа във Видин беше отбелязан Световният ден на доброволчеството. На помощ на спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха участниците в Доброволното формирование към община Видин.

Благодарение на доброволните формирования, не само е оказвана помощ на спасителните екипи, а са спасявани и човешки животи, каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин. Той отбеляза, че 5 декември се чества като Световен ден на доброволеца вече 32 години.

„През последните години бедствените ситуации в нашата страна, включително и в нашата област, доста зачестиха и именно тези ситуации показват, че доброволчеството има място. Многократно доброволци оказваха помощ, както на нас-специализираните органи за защита на населението, така и самостоятелно. За наша радост, благодарение на усилията на доброволците са спасени няколко човешки живота. Намалени са условията, които биха нарушили нормалното функциониране на населените места“- каза комисар Станислав Генчев.

„На днешния ден се опитваме да привлечем вниманието към важната тема за доброволчеството и по този начин да изкажем благодарност“, отбеляза секретарят на община Видин Иванела Андреева:

„Доброволно формирование във Видин е създадено тази година по предложение на кмета на общината, с решение на Общинския съвет. През пролетта е обявена кампания за набиране на заявления от доброволците. Към настоящия момент провеждаме обученията съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението на първите доброволци, които са вече регистрирани. Това са 19 души. Приключихме втората кампания за набиране на заявления от доброволците и вероятно тяхното обучение ще бъде осъществено на втори етап.“

Обучението си вече завърши първата група доброволци от формированието към община Видин. Предстои им изпит, след което ще могат пълноправно да участват в спасителни акции. Ръководител на формированието е Константин Джунински. За доброволците, сред които и четири жени, участието във формированието е кауза.

Цветелина Асенова: „Записах се в тази програма, защото ми хареса. Научих нови неща, как да реагирам при инциденти, как да помогна при пожари, бедствия или катастрофи. Нека не се случват подобни ситуации, но ако има, аз ще съм на помощ.“

Евгени Колев: „Искам да съм полезен на обществото. Това е мотивът ми да участвам в доброволното формирование.“

Велизар Иванов: „Придобиваме нови знания, нови умения, неща, които могат да ни помогнат в живота. Естествено, ще можем да помагаме на пострадали хора. Това е една добра кауза.“

Това е една структура, на която ще разчитаме и за в бъдеще“, каза за доброволното формирование началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин главен инспектор Георги Георгиев. Заедно със спасителните екипи на пожарната доброволците показаха как се оказва помощ на пострадал при пътен инцидент.

Всички 11 общини в област Видин вече имат сформирани доброволни формирования, а едно от първите в страна, е това в Брегово. Доброволци са помагали за предотвратяване на наводнения, за потушаване на пожари, спасяване на хора и разчистване на пътища от снегонавявания през зимата.


Вижте още

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма "Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два..

публикувано на 14.08.18 в 16:00