С демонстрация по спасяване на пострадал отбелязаха във Видин деня на доброволчеството

Снимка: Кристиян Кирилов

С демонстрация по спасяване и оказване на първа помощ при катастрофа във Видин беше отбелязан Световният ден на доброволчеството. На помощ на спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха участниците в Доброволното формирование към община Видин.

Благодарение на доброволните формирования, не само е оказвана помощ на спасителните екипи, а са спасявани и човешки животи, каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин. Той отбеляза, че 5 декември се чества като Световен ден на доброволеца вече 32 години.

„През последните години бедствените ситуации в нашата страна, включително и в нашата област, доста зачестиха и именно тези ситуации показват, че доброволчеството има място. Многократно доброволци оказваха помощ, както на нас-специализираните органи за защита на населението, така и самостоятелно. За наша радост, благодарение на усилията на доброволците са спасени няколко човешки живота. Намалени са условията, които биха нарушили нормалното функциониране на населените места“- каза комисар Станислав Генчев.

„На днешния ден се опитваме да привлечем вниманието към важната тема за доброволчеството и по този начин да изкажем благодарност“, отбеляза секретарят на община Видин Иванела Андреева:

„Доброволно формирование във Видин е създадено тази година по предложение на кмета на общината, с решение на Общинския съвет. През пролетта е обявена кампания за набиране на заявления от доброволците. Към настоящия момент провеждаме обученията съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението на първите доброволци, които са вече регистрирани. Това са 19 души. Приключихме втората кампания за набиране на заявления от доброволците и вероятно тяхното обучение ще бъде осъществено на втори етап.“

Обучението си вече завърши първата група доброволци от формированието към община Видин. Предстои им изпит, след което ще могат пълноправно да участват в спасителни акции. Ръководител на формированието е Константин Джунински. За доброволците, сред които и четири жени, участието във формированието е кауза.

Цветелина Асенова: „Записах се в тази програма, защото ми хареса. Научих нови неща, как да реагирам при инциденти, как да помогна при пожари, бедствия или катастрофи. Нека не се случват подобни ситуации, но ако има, аз ще съм на помощ.“

Евгени Колев: „Искам да съм полезен на обществото. Това е мотивът ми да участвам в доброволното формирование.“

Велизар Иванов: „Придобиваме нови знания, нови умения, неща, които могат да ни помогнат в живота. Естествено, ще можем да помагаме на пострадали хора. Това е една добра кауза.“

Това е една структура, на която ще разчитаме и за в бъдеще“, каза за доброволното формирование началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин главен инспектор Георги Георгиев. Заедно със спасителните екипи на пожарната доброволците показаха как се оказва помощ на пострадал при пътен инцидент.

Всички 11 общини в област Видин вече имат сформирани доброволни формирования, а едно от първите в страна, е това в Брегово. Доброволци са помагали за предотвратяване на наводнения, за потушаване на пожари, спасяване на хора и разчистване на пътища от снегонавявания през зимата.


Вижте още
На снимката- представителите на ПГЕРБ Валя Чилова и Николай Цветков

Видин - "Перлата на Балканите"?

По инициатива на Предприемачи ГЕРБ във Видин бе представена концепция за цялостно развитие на града като туристически, спортен и рехабилитационен център. Това научаваме от страницата на организацията във Фейсбук. Какви са възможностите за развитие на региона като се използват природните, исторически и културни ценности? Една стара идея с нов прочит,..

публикувано на 13.12.17 в 17:04

Небето тази нощ ще се озари от "падащи звезди"

Атрактивно астрономическо събитие - кулминацията на метеоритния поток "Геминиди" , ще може да се наблюдава при ясно небе тази нощ. Очакват се около 120 метеора на час, обясни физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при Българската академия на науките:  "Метеорният поток "Геминиди", както и другият много популярен като име метеорен..

публикувано на 13.12.17 в 15:13

В Зона за руска музика на 13.12.2017 слушаме песни от албума "Перезагрузка“ на Ирина Алегрова

Ирина Алегрова е на сцената повече от три десетилетия. През това време тя успя да спечели сърцата на милиони слушатели, получи многобройни награди и титли, пя в най-престижните концертни зали в различни страни. Нейното творчество - това е живота и изповедта на една жена, която знае как се обича, която умее да прощава предателство и подлост...

публикувано на 13.12.17 в 10:00

"Деца помагат на деца" в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

Коледен благотворителен базар под наслов "Деца помагат на деца" организира Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Той ще се проведе по традиция в навечерието на най-светлите празници, на 19 декември от 11:30 ч. на първия етаж на училищната сграда, до учебния ресторант. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати социално..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

ОУ "Иван Вазов" Видин ще подреди коледен базар

Традиционен коледен базар ще се проведе в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Той ще продължи три дни- на 13,14 и 15 декември. Основната част от събраната сума всяка година училището дарява за благотворителната инициатива "Българската Коледа", а останалите средства остават за подпомагане на класовете, каза началният учител Вили Миладинова :..

публикувано на 12.12.17 в 16:37

Ваньо Бечев: "Всеки часовник е специфичен за себе си"

На 12 декември Църквата почита паметта на свети Спиридон . Смята се, че каквото е времето през 12-те дни след свети Спиридон, такова ще е през съответните месеци през следващата година. На първия ден съответства януари, на втория - февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24..

обновено на 12.12.17 в 16:33