С демонстрация по спасяване на пострадал отбелязаха във Видин деня на доброволчеството

Снимка: Кристиян Кирилов

С демонстрация по спасяване и оказване на първа помощ при катастрофа във Видин беше отбелязан Световният ден на доброволчеството. На помощ на спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха участниците в Доброволното формирование към община Видин.

Благодарение на доброволните формирования, не само е оказвана помощ на спасителните екипи, а са спасявани и човешки животи, каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин. Той отбеляза, че 5 декември се чества като Световен ден на доброволеца вече 32 години.

„През последните години бедствените ситуации в нашата страна, включително и в нашата област, доста зачестиха и именно тези ситуации показват, че доброволчеството има място. Многократно доброволци оказваха помощ, както на нас-специализираните органи за защита на населението, така и самостоятелно. За наша радост, благодарение на усилията на доброволците са спасени няколко човешки живота. Намалени са условията, които биха нарушили нормалното функциониране на населените места“- каза комисар Станислав Генчев.

„На днешния ден се опитваме да привлечем вниманието към важната тема за доброволчеството и по този начин да изкажем благодарност“, отбеляза секретарят на община Видин Иванела Андреева:

„Доброволно формирование във Видин е създадено тази година по предложение на кмета на общината, с решение на Общинския съвет. През пролетта е обявена кампания за набиране на заявления от доброволците. Към настоящия момент провеждаме обученията съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението на първите доброволци, които са вече регистрирани. Това са 19 души. Приключихме втората кампания за набиране на заявления от доброволците и вероятно тяхното обучение ще бъде осъществено на втори етап.“

Обучението си вече завърши първата група доброволци от формированието към община Видин. Предстои им изпит, след което ще могат пълноправно да участват в спасителни акции. Ръководител на формированието е Константин Джунински. За доброволците, сред които и четири жени, участието във формированието е кауза.

Цветелина Асенова: „Записах се в тази програма, защото ми хареса. Научих нови неща, как да реагирам при инциденти, как да помогна при пожари, бедствия или катастрофи. Нека не се случват подобни ситуации, но ако има, аз ще съм на помощ.“

Евгени Колев: „Искам да съм полезен на обществото. Това е мотивът ми да участвам в доброволното формирование.“

Велизар Иванов: „Придобиваме нови знания, нови умения, неща, които могат да ни помогнат в живота. Естествено, ще можем да помагаме на пострадали хора. Това е една добра кауза.“

Това е една структура, на която ще разчитаме и за в бъдеще“, каза за доброволното формирование началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин главен инспектор Георги Георгиев. Заедно със спасителните екипи на пожарната доброволците показаха как се оказва помощ на пострадал при пътен инцидент.

Всички 11 общини в област Видин вече имат сформирани доброволни формирования, а едно от първите в страна, е това в Брегово. Доброволци са помагали за предотвратяване на наводнения, за потушаване на пожари, спасяване на хора и разчистване на пътища от снегонавявания през зимата.


Вижте още

Сериозна връзка = напълняване? ("Пица на парче")

Съботен привет от Нора и Гери : ) Така изглеждахме преди години (когато бяхме абитуриентки в „Пица на парче“)- млади, стройни и почти синеоки. После … после малко понаедряхме, позакръглихме и години, и килограми,  но вие пак си ни харесвате, нали! Темата днес е: Променя ли се отношението към жената/ мъжа, ако напълнее или не изглежда така, както в..

публикувано на 17.02.18 в 12:29
И днес на

Как се променят имената на местностите в Новоселско

Трифон Зарезан е празникът от народния календар, с който започва земеделската година. Лозето е едно от най-трудоемките отрасли, които изискват много ръчен труд – да се реже, да се връзва, да се филизи, да се кърши, да се просветли гроздето, за да се обере през есента. Тук не включваме механизираните вече окопаване, пръскане и торене. И понеже..

публикувано на 16.02.18 в 09:25

96-годишната Паска Младенова: Много работихме, но и почивахме

Паска Младенова е най-старият жител на видинското село Капитановци. Родена е в далечната 1922 година на 2-ри април. Прекарала е живота си в работа на полето. Връзката ѝ със земята я поддържа жива и днес. На преклонна възраст баба Паска не спира и днес да дава съвети на децата и внуците си за отглеждането на зеленчуците. Разказва за трудния си живот и..

публикувано на 15.02.18 в 17:56
Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция

Дончо Атанасов: Протестите започнаха, след като проектът за магистрала стана необратим

Ще продължат ли протестите във Видин, свързани с исканията за изграждането на магистрала София - Видин ? Десетки видинчани протестираха и миналата събота срещу лошото състояние на пътищата и честите катастрофи. Те отново настояха за изграждане на магистрала, която да поеме натоварения трафик от и за Дунав мост 2. В протеста се включиха хора и от..

обновено на 15.02.18 в 17:04

В "Еко Свят": какви са шансовете на Белчо, "Извънземните места на Земята" и фотоконкурс за минералните извори

Ученици и учители от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин събраха 160 лева от благотворителен базар и дариха парите за лечение на блъснатото от лек автомобил бездомно куче Белчо. Историята на четириногото трогна много хора. Над 2 хиляди и 500 души са споделили в социалните мрежи новината за благотворителния базар, над..

публикувано на 15.02.18 в 16:46

ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин ще отбележи патронен празник

С различни инициативи Профилираната природоматематическата гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин чества своя патронен празник утре, на 16 февруари, в деня, когато се навършват 146 години от избирането на видинския митрополит Антим I за първи български екзарх.  Празничната програма утре започва с предаване по училищната радиоуредба, посветено на..

публикувано на 15.02.18 в 15:55