С демонстрация по спасяване на пострадал отбелязаха във Видин деня на доброволчеството

Снимка: Кристиян Кирилов

С демонстрация по спасяване и оказване на първа помощ при катастрофа във Видин беше отбелязан Световният ден на доброволчеството. На помощ на спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха участниците в Доброволното формирование към община Видин.

Благодарение на доброволните формирования, не само е оказвана помощ на спасителните екипи, а са спасявани и човешки животи, каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин. Той отбеляза, че 5 декември се чества като Световен ден на доброволеца вече 32 години.

„През последните години бедствените ситуации в нашата страна, включително и в нашата област, доста зачестиха и именно тези ситуации показват, че доброволчеството има място. Многократно доброволци оказваха помощ, както на нас-специализираните органи за защита на населението, така и самостоятелно. За наша радост, благодарение на усилията на доброволците са спасени няколко човешки живота. Намалени са условията, които биха нарушили нормалното функциониране на населените места“- каза комисар Станислав Генчев.

„На днешния ден се опитваме да привлечем вниманието към важната тема за доброволчеството и по този начин да изкажем благодарност“, отбеляза секретарят на община Видин Иванела Андреева:

„Доброволно формирование във Видин е създадено тази година по предложение на кмета на общината, с решение на Общинския съвет. През пролетта е обявена кампания за набиране на заявления от доброволците. Към настоящия момент провеждаме обученията съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението на първите доброволци, които са вече регистрирани. Това са 19 души. Приключихме втората кампания за набиране на заявления от доброволците и вероятно тяхното обучение ще бъде осъществено на втори етап.“

Обучението си вече завърши първата група доброволци от формированието към община Видин. Предстои им изпит, след което ще могат пълноправно да участват в спасителни акции. Ръководител на формированието е Константин Джунински. За доброволците, сред които и четири жени, участието във формированието е кауза.

Цветелина Асенова: „Записах се в тази програма, защото ми хареса. Научих нови неща, как да реагирам при инциденти, как да помогна при пожари, бедствия или катастрофи. Нека не се случват подобни ситуации, но ако има, аз ще съм на помощ.“

Евгени Колев: „Искам да съм полезен на обществото. Това е мотивът ми да участвам в доброволното формирование.“

Велизар Иванов: „Придобиваме нови знания, нови умения, неща, които могат да ни помогнат в живота. Естествено, ще можем да помагаме на пострадали хора. Това е една добра кауза.“

Това е една структура, на която ще разчитаме и за в бъдеще“, каза за доброволното формирование началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин главен инспектор Георги Георгиев. Заедно със спасителните екипи на пожарната доброволците показаха как се оказва помощ на пострадал при пътен инцидент.

Всички 11 общини в област Видин вече имат сформирани доброволни формирования, а едно от първите в страна, е това в Брегово. Доброволци са помагали за предотвратяване на наводнения, за потушаване на пожари, спасяване на хора и разчистване на пътища от снегонавявания през зимата.


Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44