С демонстрация по спасяване на пострадал отбелязаха във Видин деня на доброволчеството

Снимка: Кристиян Кирилов

С демонстрация по спасяване и оказване на първа помощ при катастрофа във Видин беше отбелязан Световният ден на доброволчеството. На помощ на спасителните екипи от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ бяха участниците в Доброволното формирование към община Видин.

Благодарение на доброволните формирования, не само е оказвана помощ на спасителните екипи, а са спасявани и човешки животи, каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин. Той отбеляза, че 5 декември се чества като Световен ден на доброволеца вече 32 години.

„През последните години бедствените ситуации в нашата страна, включително и в нашата област, доста зачестиха и именно тези ситуации показват, че доброволчеството има място. Многократно доброволци оказваха помощ, както на нас-специализираните органи за защита на населението, така и самостоятелно. За наша радост, благодарение на усилията на доброволците са спасени няколко човешки живота. Намалени са условията, които биха нарушили нормалното функциониране на населените места“- каза комисар Станислав Генчев.

„На днешния ден се опитваме да привлечем вниманието към важната тема за доброволчеството и по този начин да изкажем благодарност“, отбеляза секретарят на община Видин Иванела Андреева:

„Доброволно формирование във Видин е създадено тази година по предложение на кмета на общината, с решение на Общинския съвет. През пролетта е обявена кампания за набиране на заявления от доброволците. Към настоящия момент провеждаме обученията съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението на първите доброволци, които са вече регистрирани. Това са 19 души. Приключихме втората кампания за набиране на заявления от доброволците и вероятно тяхното обучение ще бъде осъществено на втори етап.“

Обучението си вече завърши първата група доброволци от формированието към община Видин. Предстои им изпит, след което ще могат пълноправно да участват в спасителни акции. Ръководител на формированието е Константин Джунински. За доброволците, сред които и четири жени, участието във формированието е кауза.

Цветелина Асенова: „Записах се в тази програма, защото ми хареса. Научих нови неща, как да реагирам при инциденти, как да помогна при пожари, бедствия или катастрофи. Нека не се случват подобни ситуации, но ако има, аз ще съм на помощ.“

Евгени Колев: „Искам да съм полезен на обществото. Това е мотивът ми да участвам в доброволното формирование.“

Велизар Иванов: „Придобиваме нови знания, нови умения, неща, които могат да ни помогнат в живота. Естествено, ще можем да помагаме на пострадали хора. Това е една добра кауза.“

Това е една структура, на която ще разчитаме и за в бъдеще“, каза за доброволното формирование началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин главен инспектор Георги Георгиев. Заедно със спасителните екипи на пожарната доброволците показаха как се оказва помощ на пострадал при пътен инцидент.

Всички 11 общини в област Видин вече имат сформирани доброволни формирования, а едно от първите в страна, е това в Брегово. Доброволци са помагали за предотвратяване на наводнения, за потушаване на пожари, спасяване на хора и разчистване на пътища от снегонавявания през зимата.


Вижте още
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52

Изселването на видинските евреи към Израел

Преди 70 години на политическата карта на света се появява държавата Израел - резултат от резолюция на ООН, която признава обособяването на Израел като отделна държава. На 14 май 1948 г. в музея на Тел Авив на бул. „Ротшилд” се провежда церемонията, която официално слага началото на държавата. Давид  Бен Гурион става първият премиер на новата..

публикувано на 22.05.18 в 11:26

Снимка на ломски отбор събра най- много харесвания и спечели награда

Този понеделник в рубриката "Похвали се - оплачи се" ви разказваме за една идея на Станислав Трайков от град Лом, която освен спечелването на награда цели да популяризира и мини футбола . Отборът по мини футбол на ФК "Криста"- град Лом участва в онлайн игра и спечели наградата- нови екипи за състезателите. Снимка на отбора трябваше в рамките на..

публикувано на 21.05.18 в 15:49

В „Музикална зона“ слушаме In- Grid

  Тя е италианка, но винаги пее на френски. Кръстена е на известната филмова актриса Ингрид Бергман. Казва, че именно киното я вдъхновява и оставя решаващ отпечатък върху кариера й. Още като дете изучава актьорско майсторство и танци, които се оказват ключът към шеметната й кариера. Запазената й марка е съчетаването на акордеон с ритмите на тангото и..

публикувано на 21.05.18 в 09:36

"Неделник" от 20 май 2018 година

"Неделник" брой 208 ви очаква на сайта. По традиция за начало разлистваме старите вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това можете да научите за една изложба във Враца. Апропо- Честита Първа лига на "Ботев" /Враца/. Браво!!! Та за изложбата: Във Враца вчера бе открита гостуващата изложба на ХГ „Илия Бешков“ -..

публикувано на 20.05.18 в 14:35

"Единосъщен" – определението, което изчисти вярата от ереси и разколи

Евангелски текст: "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа" /Йоан. 17:3/ "Седмата неделя след Пасха Църквата е посветила на борбите против арианството . Арий бил амбициозен човек. Недоволен от това, че не бил избран за архиепископ на Александрия и обзет от..

публикувано на 20.05.18 в 08:00