Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тубдиспансера в Стара Загора ще има седмица на отворените врати

Снимка: БГНЕС

Следващата седмица в Стара Загора започва седмица на отворените врати в Тубдиспансера за скрининг на риска от туберкулоза. В областта за миналата година са регистрирани нови 58 случая на болестта.

По последни данни на Световната здравна организация само през 2015 г. от туберкулоза са се разболели 10 милиона души в света. От тях вече са починали 1,5 милиона. В България от 2007 г. досега има трайна тенденция за спад на заболелите. През 2016 г. случаите у нас са 21 на 100 хиляди души от населението, а в Старозагорска област - 17 на 100 хиляди.

Четири пъти годишно в Тубдиспансера се провежда седмица на отворените врати.

Целта на тази инициатива е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се повиши обществената информираност, посочи доктор Светлан Михайлов.

По изпълнение на националната програма за борба с болестта в Стара Загора работи и неправителствената организация "Свят без граници", особено в средите на ромската общност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Болницата в Монтана ще преглежда безплатно за туберкулоза

Седмица за профилактика на туберкулозата ще се проведе отново в областната болница от 11 до 15 декември, съобщават от лечебното заведение в Монтана . Това е четвъртата за тази година възможност всеки да провери статуса си безплатно, без значение дали..

публикувано на 08.12.17 в 16:16

Скрининг за туберкулоза се провежда в Пловдив

Скрининг за туберкулоза се провежда от днес до 8 декември в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще се правят..

публикувано на 04.12.17 в 13:08

120 нови случая на туберкулоза за година

1200 души са преминали за една година през безплатните прегледи за скрининг за риска от туберкулоза на Отделението по фтизиатрия към УМБАЛ "Свети Георги". Новооткритите случаи за този период са 120. Това заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 04.12.17 в 07:52