Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп възобнови усилията си за прокарване на по-стриктна имиграционна политика

Доналд Тръмп и Майк Пенс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп възобнови усилията си за прокарване на по-стриктна имиграционна политика. Това се случва на фона на разследването на експлозия в Ню Йорк, при която според властите са пострадали четирима души. Сред ранените е извършителят, който е задържан. 

Часове след опита за терористична атака в транспортната система на Ню Йорк администрацията в Белия дом в един глас наблегна над посланието за нужда от промяна в имиграционните закони.

Президентът посочи, че Съединените щати трябва да поправят небрежна имиграционна система, която позволява на прекалено много опасни и неадекватно проверявани хора да влизат в страната.

Според Тръмп неговият, породил противоречия, указ за забрана на влизане в страната на граждани на определени страни е пример за политика, която има нужда да бъде прокарана. Държавният глава също поиска прекратяване на нормите, които позволяват по-лесен достъп в САЩ на роднини на вече имигрирали.

Главният прокурор Джеф Сешънс, от своя страна, се обяви за точкова система за прием на имигранти на базата на умения. Според него това ще е по-безопасен вариант, отколкото  да се дава предимство на роднини на американски граждани. За такава политика се застъпи и говорителят на Белия дом.

Според властите извършителят на опита за терористична атака е 27-годишният Акайед Уллах от Бангладеш, който е пристигнал в САЩ преди седем години. Той е получил преференциална виза, която се дава на роднини на американски граждани или постоянно пребиваващи.

Междувременно семейството на мъжа изрази съжаление за породените страдания от атаката, но в същото време разкритикува действията на органите на реда. Според семейството властите са извели за разпит от класна стая роднина на задържания, без да са включили в процеса родител, настойник или адвокат.

Разследването на случилото се продължава, като по-рано през деня вчера органите на реда заявиха, че според тях задържаният извършител е посочил, че се е вдъхновил за действията си от групировката "Ислямска държава", но не е бил в контакт с тях. Смята се, че той е действал сам – мотивиран от американска военна агресия. Властите поясняват, че взривената самоделна бомба е била активирана с помощта на светлина от коледна украса, кибритени клечки и батерия от девет волта. В устройството, което не е успяло да се задейства напълно, е имало експлозивен прах.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!