Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Замразяват за 2 години цените на лекарствата без рецепта", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Причината за решението на Министерския съвет е, че медикаментите без лекарско предписание нямат регистрационен режим и не подлежат на други регулации. Тази намеса на държавата противоречи на принципите на свободния пазар, смятат от своя страна от фармацевтичния бранш.

"1 млрд. лв. от бюджетния излишък отлетяха за "безплатно" саниране", съобщава вестник "Сега". Изданието коментира, че правителството продължава да харчи с бясна скорост бюджетния излишък в края на годината. На заседанието вчера министрите са решили да извадят от хазната 1 млрд. лева за разплащания по прословутата програма за "безплатно" саниране. Това е вторият милиард, който отива за т.нар. "Национална програма за енергийна ефективност", допълва всекидневникът. 

"Дядо Коледа влезе в сюжетите на ало-мафията", съобщава вестник "Монитор". Изданието обяснява, че "телефонни измамници се опитват да задигат пари, като разчитат на човещината и състраданието на хората. Преди няколко дни на домашния телефон на жена от В. Търново се е обадил непознат мъж, който се представил за служител на неправителствено сдружение, създадено за да помага на деца сираци, болни и със социално слаби родители. Парите жената трябвало да даде на куриер, който щял да мине след половин час и да ги вземе. Тя се усъмнила и щом в последствие споменала за полицията, мнимият доброволец започнал да ругае и заплашва жената.

"53% от българите харчат най-много 150 лева за празниците". Това показва проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". Всеки пети пък няма да купува подаръци, а всеки десети може да отдели за подаръци до 20 лева.

Вестник "Телеграф" пише: "Загубихме половин милиард от най-мързеливата година". Изданието обяснява, че по данни на работодателски организации "500 млн. лева са загубите за икономиката от почивните дни по празниците". Освен това отиващата си година е била и най-мързеливата досега – със само 248 работни дни, уточнява "Телеграф". 

"Капитал дейли" пише в заглавие на първата си страница: "Пазарджишката фамилия Върбакови сега преговаря за българския бизнес на ЧЕЗ. До 22 декември трябва да е постигнат договор. Съмненията са дали кандидатът е намерил финансиране от 300 млн. евро".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!