Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Благоевград организираха Коледен базар в подкрепа на 4-годишната Мартина от Банско

Снимка: Кети Тренчева

Възпитаниците на Езиковата гимназия в Благоевград организираха традиционен Коледен базар със сладкиши и украса, приготвени от самите тях.  
Инициатива тази година е в подкрепа на 4-годишната Мартина Танева от Банско, която се нуждае от втора животоспасяваща операция. 

Гимназистите обиколиха и централните търговски улици, предлагайки направените от тях сладкиши и коледни играчки:
Всеки клас прави нещо и го продаваме
Аз направих курабийки с много любов с моята баба и с моята майка, и се надявам да се продаде всичко, и всичките пари да отидат за това момиче, и да не се сещаме за благотворителност само около Коледа, а всеки ден да се сещаме, че има едни деца и по-възрастни, които имат нужда от тези пари, и да помагаме, и да бъдем заедно по Коледа.

Средствата, събрани от  благотворителната  инициатива на учениците от Езиковата гимназия в Благоевград,  ще бъдат преведени на сметката на 4-годишната Мартина Танева от Банско, която преди няколко месеца изпадна в кома. Събраните досега средства са повече от 100 000 лева. В момента Мартина е в израелска клиника, където предстои да ѝ бъде направена втора животоспасяваща операция.

Днес и утре деца от Благоевград ще месят и пекат обредни хлябове за Коледа. Инициативата е част от заниманията в „Работилницата на Дядо Коледа“, които се провеждат всеки ден в Градската художествена галерия на областния център. Доброволците от Православния център към Неврокопската света митрополия ще показват и помагат на децата в правенето на  рождествени хлебчета, ще ги запознаят със символиката на хляба, както и за мястото му в православната традиция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!