Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито Рождество Христово!

Снимка: www.vidinskamitropoliya.com

Светлият християнски празник Рождество Христово ще бъде отбелязан тържествено в православните храмове на Българския Северозапад. Празнична света литургия ще започне от 9:30 часа в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин, каза протосингелът на Видинската света митрополия- архимандрит Антим:

"Рождество Христово е празникът, който осмисля идването на Божия син като Спасител на света със своето божествено послание към всеки един човек и призив към доброта, към милосърдие, към състрадание, към взаимна обич. Този празник ще бъде тържествено отбелязан и във Видинска епархия. В катедралния ни храм ще има празнична света литургия за Рождество Христово, на която ще прозвучи патриаршеското и синодално рождественско послание, някъде към 10:30 часа, с призив към българския народ и благослов от името на Негово Светейшество и българските митрополити. На богослужението ще присъстват областният управител на област Видин, кметът на община Видин, служители в администрацията на тези институции и стотици православни християни..."

Светата литургия във видинския катедрален храм ще бъде оглавена от архимандрит Антим.

В Монтана празничната света литургия ще бъде отслужена от храмовите свещеници на църквата "Св. Св. Кирил и Методий", начело със свещеноиконом Емил Ангелов. Тя ще започне от 9:30 часа.

"В Монтана, който е следващият по значимост град и духовен център от епархията, свещенослужителите полагат подобаващо старание за провеждането на празника Рождество Христово. Техният призив пък ще бъде за съпричастност към голямата идея, която на 90% вече е реализирана - за доизграждането на храма "Св. Дух", който ще бъде втори по големина в епархията след катедралата във Видин", обясни архимандрит Антим.

Във Враца празнична света литургия ще бъде отслужена в катедралния храм "Свети Апостоли". Тя ще започне от 9 часа и ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. На 26 декември, вторник, митрополит Григорий, който е наместник на Видинска епархия, ще оглави празничното богослужение в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солуннски" във Видин.

Още от програмата за отбелязването на празника, вижте тук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00