Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Новият австрийски канцлер Себастиан Курц призова, в интервю за в. "Билд ам зонтаг", за спиране на опитите за квотна система за разселване на бежанци. Курц призова Европейския съюз да подкрепи, "може би с военна сила", усилията да се окаже помощ на мигрантите в родните им страни или в съседни страни. 
Новият австрийски канцлер призова и да се коригират проблемите в имиграционната политика на Брюксел, защото границата между предоставяне на убежище и икономическата миграция са напълно размити. 
"Ню Йорк таймс" пише за изразените от американския президент Доналд Тръмп притеснения, че в страната идват много мигранти от Афганистан, Хаити и Нигерия. Изданието уточнява, че това е станало през юни, на среща за имиграционната политика на Съединените щати. Източник от Белия дом е казал за вестника, че Тръмп се изказвал пренебрежително за идващте от тези държави. В отговор, говорителят на Белия дом  Сара Сандърс е определила тези твърдения като откровена лъжа.
В интервю за нещния брой на кипърския вестник "Симерини", министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изразява надежда Евросъюзът ще престане да върви, "на повода на малобройна, но агресивна група" русофобски настроени страни, предаде ТАСС. Според Лавров, в политическите и бизнес среди в Съюза все по-често се чува недоволство във връзка със спиралата от санкции на Брюксел под натиска на Вашингтон.
Зоран Заев, премиерът на Македония, е готов да се откаже от претенциите на страната си за наследството на Александър Велики, пише гръцкият "Катимерини". "Историята принадлежи не само на нас", е заявил Заев в телевизионно интервю. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!