Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източното крайбрежие на САЩ се готви за мразовито начало на новата година

Досега няма данни за бедстващи български граждани след обилните снеговалежи

| обновено на 29.12.17 в 13:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студеният фронт, сковал част от Северна Америка, продължава да поставя нови рекорди. Според властите на места в Канада температурата е по-ниска от тази на Марс.

В Съединените щати по Източното крайбрежие се готвят за мразовито начало на новата година. Планираното гмуркане в ледени води в първите часове на 2018-а в два града в Ню Джърси бе отменено, а посрещачите на Новата година на Таймс Скуеър в Ню Йорк могат да очакват рекордно ниски температури.

Свирепото време бе обвинено за смъртта на няколко души, като според телевизия Си Би Ес в Чикаго 62-годишен мъж е починал от прекалено дълго излагане на студа. В Канзас се смята, че зимните условия са причинили катастрофа, при която са загинали четирима. 

АП съобщава, че в Охайо куче е открито вледенено – мъртво пред къща в Толедо, където прогнозата е била за минус 11 градуса. Стопанинът на кучето, който не живее там и се грижи за домашните си любимци от разстояние, е заявил, че не знае как кучето се е озовало навън. Разследващи са открили друго куче в къщата, което е било премръзнало.

Междувременно асоциация за осигуряване на помощи за отопление прогнозира покачване на разходите в тази категория, след като през изминалите две години те са били сравнително ниски. От асоциацията коментират, че президентът Доналд Тръмп е отпуснал вече 90 процента от средствата по програма за помощ за отопление – програма, която президентът имаше намерение да спре.

Тръмп попадна в новините за времето и с изказването си в Туитър, че Източният бряг не би било зле да се възползва от глобалното затопляне. Президентът допълва глобалното затопляне, за което нашата страна сама щеше да плати трилиони долари.

Тръмп неведнъж е изразявал скептичност относно научните заключения за климатичните промени и по-рано тази година оттегли страната от Парижкото споразумение за климата. 

Досега няма данни за бедстващи български граждани след обилните снеговалежи в САЩ. От българското външно министерство предупреждават, че в редица северни щати пътищата са опасни, а много от тях са затворени. Магазините не работят. Редица полети от международното летище в Ери, Пенсилвания, са отменени. В града, където снежната покривка достигна рекордните 135 см, е обявено извънредно положение. 
Над 30 см сняг има и в щатите Колорадо, Монтана и Уайоминг, като се очаква снеговалежите да продължат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!