Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубилият републикански кандидат за американския Сенат Рой Моор определи изборите за опорочени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Загубилият републикански кандидат за американския Сенат от щата Алабама Рой Моор определи изборите по-рано този месец за опорочени. Моор се изказа, след като избирателната комисия потвърди победата на опонента му.

Часове преди потвърждаването на победата на демократа Дъг Джоунс в четвъртък Моор поиска разследване и настоя за нов вот. Аргументите бяха за нередности в някои избирателни райони. В иска се посочва, че тези нередности са допринесли за „систематична изборна измама“. Случаят бе отхвърлен от съдия.

Сега Моор коментира, като повтори тезата за наличие на нарушения. Той допълни, че по време на изборите е трябвало да се бори не само с демократите, но и със съпартийците си републиканци и статуквото във Вашингтон.

Административният офицер на Алабама Джон Мерил вече заяви, че обвиненията за нарушенията са били разследвани и се е установило, че са били безпочвени. В медийното пространство тук се появиха конспиративни теории на консервативни групи, които твърдяха без доказателства, че чернокожи гласоподаватели са били извозвани с автобуси до Алабама от други щати, за да гласуват за кандидата на демократите.

По-рано този месец Дъг Джоунс стана първия демократ в Алабама, спечелил място в американския Сенат от четвъртък век насам. Джоунс получи над 20 хиляди гласа повече при над милион и триста гласували.

По време на кампанията спрямо Рой Моор бяха отправени обвинения в сексуално посегателство, които той отрича.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!