Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две момиченца се родиха в първия ден на новата година в болницата в Ловеч

Момченца са първите бебета за болницата в Шумен и столичната "Софиямед"

Снимка: Пламен Христов

Момче е първото бебе за 2018 година в Университетска болница "Софиямед". От болницата отчитат повишаване на раждаемостта за изминалата година, когато са се родили малко над 300 бебета, което е с 40 новородени повече в сравнение с 2016-а.

Момче е и първото родено бебе тази година в Шумен. То е първа рожба на майка от града. Второто бебе е момиче, пето дете на жена от село Изгрев, община Венец.

Въпреки тежкото състояние, в което се намира болницата в Ловеч и опасността да остане без персонал заради неизплатени заплати, още в първия ден от новата година в родилното отделение там проплакаха две бебета.

И двете бебета са момичета. Майката на първото е от тетевенското село Галата, а на второто  - от Угърчин, разказа старшата акушерка Есмерай Турлакова:

Едното е 4 кг, а другото 2.8 кг. Нямахме проблеми. Още нямат име, защото едно от бебетата се очакваше да е момче, а пък се роди момиче, а второто току-що се роди.

Първото новородено в Ловешката болница тази година е трето дете на 29-годишната Даниела Младенова: Чувствам се добре и си пожелавам да сме живи и здрави и най-вече вие, защото ми помогнахте. 

Въпреки че все още не са получили заплатите за септември, ноември и декември работещите в родилното отделение на Ловешката болница продължават да изпълняват задълженията си:

Може би някаква вътрешна мотивация и засега няма да се отказваме. Трябва да я има болницата, защото виждате, че още в първия ден имаме две раждания и ако трябва да ходят на други места пациентките и на тях ще им е по-трудно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!