Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестник "Сега" излиза с карикатура на цялата първа страница с акцент Българското европредседателство и замитането на корупцията под знамето на Европейския съюз. "България харчи сляпо за Европредседателството", пише изданието.  Няма институция, която да каже каква сума е изразходвана за подготовката и колко пари остават за 2018 година. Изданието цитира коментари в чуждестранната преса от вчера, в които са поместени анализи за обществено-политическата ситуация в България. "Най-корумпираната страна в Европейския съюз поема председателския жезъл", пише в заглавие "Гардиън". "С дупките ще се справят, но с корупцията - не", това е заглавие от "Цайт".

Цената на маслото се повиши двойно за година, евтините цигари поскъпват, пише "Труд". Според специалисти цените на млечните продукти ще спрат да се увеличават през 2018 г. Регистрирана е тенденция - от 2015 година насам да се храним с повече български храни, но все още недостатъчно.

Темата на "Труд" днес е дълголетието. Жените над 100 години у нас са повече от мъжете. Статистиката за района на Пирин показва, че жените са по-жилави, пише вестникът.

"Декларираме от днес приходите си за 2017 година", напомня "Монитор". Вестникът информира пространно за новостите в административно-социалното обслужване от първия работен ден на новата 2018-та.

В първия ден на новата година са се родили повече момченца отколкото момиченца, информира "Телеграф".  За бебе на годината се бори малката Айсун, родена в Пещера. Новородените на 1 януари са най-малко от Втората световна война насам, забелязва се мълниеносен спад на раждаемостта, подчертава статистиката.

"24 часа" също акцентира върху проблема - рекордно ниска раждаемост за последните 72 години, пише вестникът. През 2017-та у нас са се родили едва 56 хиляди 436 бебета. Като причина за това е все по-високата възраст на жените, които са решили да имат първо дете, както и намаляване на броя на жените в България.

В друга статистика "24 часа" отбелязва, че жертвите на катастрофи са с 30 души по-малко през 2017-та в сравнение с 2016 година. Тежките пътни инциденти в София са намалели с 90, по данни на МВР. Специалисти по пътна безопасност обаче коментират, че статистиката на МВР е погрешна.

"Монитор" разказва кои са осемте най-големи научни открития за 2017 г. Откриха извънземни на международната космическа станция, пише вестникът. Други две важни открития за вече миналата година е направената снимка на тъмната материя, както и транспортирането на фотони в космоса от китайски учени. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!