Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на председателството на дневен ред ще бъдат и потребителски теми

Снимка: Диана Христакиева


В месеците на българското европредседателство на дневен ред както на европейско, така и на национално ниво, ще бъдат и важни потребителски проблеми. Сред тях са различното качество на храните и националните ограничения пред някои интернет-платформи. Какво може да направи България по тези въпроси, според председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов

По време на българското европредседателство страната ни трябва да направи така, че потребителските теми да получат достатъчно гласност и внимание от страна на институциите  и на цялото общество. Защото това са теми, които водят до постепенното, но необратимо падане на всички граници, които все още са останали на пазара, коментира Маргаритов:

От една страна процесите, стартирали още с миналогодишното отпадане на роуминг таксите на територията на ЕС, която се га вече продължава като отпадане на виртуалните граници, съществуващи по отношение на използването на интерактивни продукти в интернет среда. Като например платформи за спортни предавания, за кино филми, за образователни програми. Всичко това би трябвало в рамките на тази година да бъде преодоляно като режим на национално законодателство и да бъде възприето в общоевропейски план. 

Още чуйте в репортажа на Румяна Василева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!