Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп в гневен изблик срещу мигрантите

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп е използвал крайно обидна дума по адрес на няколко държави, докато е дискутирал със законодатели имиграционната реформа. За изказването му информираха Вашингтон Поуст и Ен Би Си Нюз , като Белият дом не отрече случилото се. 

Описанието, което е толкова обидно, че не може да бъде използвано в ефир, е било насочено спрямо граждани на Хаити, Ел Салвадор и африкански държави.

Според източници, информирани за срещата, в гневен изблик президентът е попитал защо Съединените щати приемат хора от страни, които той описва с унизителния епитет. Администрацията не отрече казаното, като в изявление посочи „Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди държави, но президентът Тръмп винаги ще се бори за американските граждани“. Друг източник на Белия дом, цитиран от Ен Би Си Нюз казва, че използваният език е бил начин Тръмп да подчертае подкрепата си за точкова система при приемането на имигранти, вместо лотарията „Зелена карта“, на която президентът е противник.

Думите Тръмп е произнесъл докато законодатели от двете партии са обсъждали с него споразумение по въпроса с имиграцията. Постигането на споразумение по темата е ключов момент преди изтичане на срока за гласуване на бюджета на правителството следващата седмица. 

Според местни медии сенатор-демократ е дискутирал възможността за временно разрешително за пребиваване за граждани на държави, засегнати от природни бедствия, войни или епидемии. Това изглежда е провокирало коментара на Тръмп, който също е отбелязал, че САЩ вместо това трябва да приемат имигранти от страни като Норвегия. Норвежкият министър-председател гостува на Белия дом ден по-рано.

Подобни изказвания бяха бързо заклеймени. Демократи и правозащитни организации ги определиха за расистки. Някои републиканци ги нарекоха „елитарни“, докато други поискаха пълно обяснение за случилото се.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!