Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2018 година

Снимка: Радио Видин

Целият колектив на белоградчишката болница излезе на протеста, организиран от Сдружението на общинските болници в България. Медиците, подкрепени от граждани и от местната управа, настояха за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят.

Едночасово протестираха и медиците от Козлодуй. Подкрепиха ги колегите им от Берковица, които настояха общинските болници да работят по съвременни цени на клиничните пътеки, а не по тези от 2006 година.

Министерството на здравеопазването съобщи, че ще отпусне на общинските болници над 28 млн. лева. С тази сума ще бъдат финансирани спешната помощ и дейностите извън задължителното здравно осигуряване, които общинските болници изпълняват в отдалечени и труднодостъпни райони. По време на преговорите по националния рамков договор ще бъдат преразгледани клиничните пътеки, по които работят общинските болници, увериха още от здравното министерство.

Изграждането на скоростен път Видин-Ботевград е стратегически приоритет на правителството и е реалистично да бъде готов до 2021 година. Това заяви депутатът Искрен Веселинов, председател на парламентарната комисия по регионално развитие, по повод готвеният протест във Видин на 27 януари.

Ограничение за движението на моторни превозни средства с маса над 12 тона се въвежда по път I-1 Видин-Монтана в посока Монтана поради силни снегонавявания. Ограничението ще бъде в сила до 9 часа на 16 януари, вторник, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Най-много сняг в Северозападна България е навалял във Враца. Снежната покривка на територията на общината стига до 20 сантиметра, като най-голяма е в селата Паволче, Челопек, Бели извор, Девене. Пътните артерии на територията на Община Враца са проходими при зимни условия.

Стартовият бюджет за община Берковица е  14 849 284 лева. 17 % е ръстът спрямо 2017 година и в държавните, и в общинските дейности.

От днес започна плащането на данъка върху превозните средства за 2018 година, съобщиха от отдел "Местни приходи" в Община Берковица. На предплатилите до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 %. Данъкът върху превозните средства се плаща на две равни вноски- до 30 юни и до 31 октомври.

На територията на община Бойчиновци няма непочистени речни корита и дерета, увери кметът Светлин Сретениев. За изпълнението на дейностите за осигуряване на проводимост на речните корита се извършва контрол, както и проверки по сигнали на граждани и по искане на Министерството на околната среда.

188,76 на 10 000 души от населението е заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип във Видинска област, сочат данните за периода 8-14 януари на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-висока е заболеваемостта във възрастовата група до 4 години - 1 279 на 10 000 души.

Увеличават се болните от хепатит "А" в област Монтана. Освен в монтанския квартал "Кошарник", жълтеница има и в ромския квартал "Раковица" в Берковица, съобщи д-р Мария Каменова, заместник- директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Нова зимуваща колония от прилепи откриха експерти от Природен парк "Врачански Балкан". През месец януари те проведоха ежегоден мониторинг на зимуващите прилепи и посетиха пещерите "Кална Мътница" и "Леденика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00