Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почина българският езиковед проф. Стефан Брезински

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН
На 86-годишна възраст почина големият български езиковед проф. Стефан Брезински. Дългогодишен преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", обучил поколения български вестникари.

С Ново село бяха свързани последните години от творческия път на българския езиковед. В селото намери пристан от житейската суматоха и много приятели, а своята благодарност изказа по своя си начин като увековечи новоселяни и говора им в книга си "Мацакурци ли?" В книгата си описва преживени истории в Ново село, срещи с новоселяни, за лова, пеенето, за говора и новоселските имена.

"Работихме заедно един негов проект. Той избра мен за набиране на текста на една от последните му книги "Езикова култура". Работеше се трудно, тази материя е трудна за набор, но текстовете му бяха заредени със страст, четяха се леко, бяха разбираеми от всички. Горда съм от факта, че и моето име намери място на кориците на една от книгите на професора. Професор Брезински бе последовател на големи български езиковеди като Александър Балан, Стефан Младенов", каза секретарят на читалище "Земеделец" в Ново село Любка Ангелова.

Любка Ангелова е човекът, който пръв се докосваше до творчество на проф. Брезински през тези повече от 10 години. В касата на читалището още пази дискети с текста на книгата "Езикова култура".

Проф. Стефан Брезински почина на 15 януари 2018 година.
Вижте още
КОВИД 19

29 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

29 нови случая на COVID-19 отчитат здравните власти в трите области от Северозапада. Във Видин положителните проби са 9, във Враца 13 и в Монтана 7. В страната новите случаи са 362. Положителни са 5,3 на сто направените 6777 теста, показват данните на Единния информационен портал. В болница са приети 100 души, с което общият им брой става 583, като 55..

публикувано на 17.05.22 в 08:24

Снимката на 16 май 2022 година

Девет учебни заведения от община Видин представиха възможностите за обучение по време на инициативата Панаир на образованието , където кандидат-гимназистите и техните родители се запознаха с паралелките и профилираното обучение, които предлагат видинските учебни заведения за прием след 7 и 8 клас.  Правителството представи компенсации за..

публикувано на 16.05.22 в 18:05

Бобър е забелязан в Дунав (Видео)

Рибари забелязаха бобър в река Дунав, край село Долни Вадин в неделя. Появата на бобър в България е доста интересно явление, защото според научните изследвания повече от век и половина това животно е изчезнало от страната ни. През 2020 година година обаче научната общност съобщи за първи наблюдения на евразийски бобър при обход на една от защитените..

публикувано на 16.05.22 в 17:57

Крадец на дарения от църкви във Врачанско отива на съд

Мъж, който се  препитавал с кражби на дарения от църковни храмове, ще бъде съден, съобщават от Апелативна прокуратура - София. Районна прокуратура - Враца в внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъжа с инициали В.В. за това, че п рез октомври 2021 г. е проникнал в помещенията на църквата "Св. Св. Константин и Елена" в местността "Егледжето"..

публикувано на 16.05.22 в 17:31

Във Видин показват документи за част от най-значимите събития в родната история

Изложбата "Съкровищата на държавните архиви" ще бъде официално открита утре във Видин. Ценните и уникалните документи, които се съхраняват в Централен държавен архив, Държавен военноисторически архив и в териториалните архиви в страната, ще могат да бъдат разглеждани във всеки от работните дни до края на месеца. "Изложбата на Държавна агенция..

публикувано на 16.05.22 в 16:28

С водосвет приключи обновяването на хотелската част в Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на хотелската част за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир "Успение Богородично“, съобщават от Община Мездра. Врачанският митрополит Григорий, в съслужение с архимандрит Йоаникий, игумен на манастира, и с отец Владислав Цветанов от Врачанската Св. митрополия отслужиха водосвет за у..

публикувано на 16.05.22 в 16:20

Административен съд - Видин ще гледа делото за такса битови отпадъци в община Видин

Административен съд Видин ще гледа дело за размера на такса битови отпадъци в Община Видин за 2022 г. . Делото е следствие  на жалба от областния управител Любен Иванов против Решение № 1, взето с протокол № 1/07.01.2022 г. на Общински съвет Видин. Областният управител п ретендира се отмяна на процесното решение, като незаконосъобразно, постановено..

публикувано на 16.05.22 в 15:20