Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза за повишено замърсяване с ФПЧ в четвъртък и петък

Снимка: БГНЕС

Повишено съдържание на фини прахови частици във въздуха в диапазона 151-200 мкг/м3 (три до четири пъти над нормата), сочи прогнозата на БАН, изработвана по поръчка на Столичната община, за района на кв. "Хиподрума" за четвъртък и петък - 25 и 26 януари.

По-високи стойности на замърсяване с фини прахови частици се очакват и в квартал "Павлово" - в порядъка 100-151 мкг/м3 (два до три пъти над нормата). Прогнозата се изготвя за средноденонощни стойности на концентрацията на замърсителя.

Днес Столичната общината, МВР и МОСВ са постигнали споразумение съвместни екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите в София, Общината и Столичната дирекция на вътрешните работи да предприемат засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали, които замърсяват въздуха в София. В екипа ще бъдат включени и представители на столичната пожарна, които заедно със Столичния инспекторат имат правомощия да проверяват горенето на открити площи.

Снимка

Съвместните проверки ще обхванат сервизите за ремонт на автомобили, за използване на отработени масла за отопление, както и предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за оползотворяването им фирми.

Последното по-тежко замърсяване на въздуха в София, а и в други градове в страната, беше в дните около 7 януари, когато системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчите замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Тогава станция „Хиподрума” в столицата измери замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда” - превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за финни прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!