Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп изрази готовност да подкрепи споразумение за американските "мечтатели"

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не изключва осигуряване на път към получаване на гражданство на стотици хиляди млади имигранти. Коментарите на Тръмп са по адрес на онези имигранти дошли като деца и които сега са застрашени от депортация. Междувременно американски сенатори от двете партии провеждат срещи за постигане на консенсус за законодателно предложение по темата.

Републиканци и демократи се надяват да постигнат съгласие по въпроси като броя на имигрантите, които да бъдат защитени от депортация, какъв да пътя им към получаване на гражданство, както и колко средства да се отделят за контрол по границата.

Според Сара Сандърс говорителят на Белия дом в понеделник администрацията ще излезе със своя законова рамка, която ще включва спецификации относно граничния контрол и ограничаване възможностите на имигрантите за привличане на членове на техните семейства в страната. Сандърс се надява да види дискусии в Конгреса по именно този вариант.

Междувременно, АП цитира високопоставено лице от Белия Дом да коментира, че пътят към гражданство на младите имигранти, влезли в страната като деца все още е "дискусионна точка" с Конгреса. Лицето допълва, че тези имигранти ще получат легален статут моментално стига да се държат порядъчно.

По-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че процесът по даване на гражданство на онези, чиито легални протекции изтичат в началото на март, ще отнеме 10-12 години.

Става дума за около 700 хиляди имигранти дошли като деца, които бяха защитени от депортация и получиха право на работа благодарение на програмата ДАКА, въведена от президента Барак Обама.

Миналата година президента Доналд Тръмп обяви, че поставя край на тази програма, но даде възможност на Конгреса до началото на март да намери перманентно законодателно решение. Тръмп вече заяви, че въпросните имигранти, познати като "мечтателите" няма за какво да се притесняват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!