Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните редактори на БНР с голямата награда ”Сирак Скитник”

Пламен Коцев от Радио Видин спечели награда за радиожурналистика

Снимка: Ани Петрова

Музикалните редактори на Българското национално радио спечелиха голямата награда „Сирак Скитник“. Те получиха приза на тържествен концерт в Първо студио на Националното радио. Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Днес БНР навършва 83 години според указа, който е издаден през 1935 г. от цар Борис Трети. Но летоброенето може би започва малко преди това. Защото ние установихме, че в Европа повечето обществени радиа започват летоброенето си от момента на първото излъчване. А в България то е станало през ноември 1929 г. Така че догодина ще отбележим 90 години от първото радиоизлъчване, каза в началото на церемонията генералният директор на БНР Александър Велев

Скъпи приятели, честит празник! Много път сте изминали. Много неща сме чули от радиото, което обичаме, което ни информира, което има обществен и политически живот. Но то дава и културата на България. В годините с вашите радиотеатри, със Златния фонд, с прекрасните деца от Детския радиохор на БНР, които поканихме, за да открият Председателството, вие трябва да сте горди, че работите в БНР. Защото то е школа на млади журналисти, то е стандарт за професията, то е институция, обяви председателят на 44-тия парламент Цвета Караянчева

Музикалните редактори бяха отличени за проявен висок професионализъм, отстояване на обществения престиж на БНР при безпрецедентния натиск в началото на 2017 година по време на кризата с "Музикаутор". 

Тази награда е за принос – преди всичко към достойнството на БНР. Тя е знак на уважение към едно необикновено усилие, обусловено от отдаденост, професионализъм и сериозен талант. Голямата награда е и признание за качествата и уменията на тези великолепни радиопрофесионалисти, които не позволиха Българското национално радио да загуби своя глас и своето име, каза председателят на Обществения съвет на БНР Райна Константинова, която връчи голямата награда „Сирак Скитник“ на музикалните екипи на БНР за цялостен принос към програмите. 

Наградата за радиожурналистика спечели Пламен Коцев, автор и водещ на серията от предавания „Видин безпътният - кръстопът“ в Радио Видин. 

Едно от най-важните изисквания за добра радиожурналистика е умението да се открият и откроят същностните проблеми на обществения и социален живот, да се поставят въпроси и да се търсят решения. Общественото радио - не само в България, е силно и живо именно защото има способността да вибрира с проблемите и тревогите на хората, да говори ясно и силно за тях, заяви програмният директор на БНР Мартин Минков, който връчи наградата за радиожурналистика на водещия в една от най-младите радиостанции в БНР – РРС Видин. 

Новият сайт archives.bnr.bg, който предлага достъп до Архивния фонд на БНР, получи отличието за радиопроект. Александър Велев връчи наградата на директора на Архивния фонд Антон Митов с думите: 

Архивът на Българското национално радио е звуковата памет на България за събитията и времето. За неговото събиране, съхраняване и обработка имат заслуга всички радиопоколения от 1935 година до наши дни. За кратък период екипът разработи лого, визия, структура на сайта и оттогава БНР предлага отворен достъп до част от този архив чрез уеб базирана система от данни

Със „Златен глас“ беше отличен новинаря Николай Петров

Годишните награди „Сирак Скитник“ са учредени през 2001 г. Те носят името на първия директор на Радио София. Нейни носители са били легенди като Вили Казасян, Георги Минчев, Валери Петров, Христо Недялков и Тома Спространов. Победителите се избират от членовете на Обществения съвет на БНР с тайно гласуване. Наградата „Златен глас“ е учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му Надежда Дженева, дългогодишен журналист в БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33