Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да налагат нови санкции на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е уведомила Конгреса, че за момента няма да налага нови санкции на Русия. Решението бешe оповестено, след като мина крайният срок за въвеждане на санкции срещу тези, които са в бизнес отношения с руски отбранителни и разузнавателни компании.


Според Държавния департамент мерките, влезли в сила миналата година, са достатъчни да окажат негативно влияние на продажбите на Русия в сферата на отбраната. Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че правителства на други държави вече са се отказали от свои планове за търговия с Русия, което по изчисления е наложило щети за няколко милиарда долара. От своя страна, анонимно лице от Държавния департамент, цитирано от "Вашингтон Пост" посочва, че за в бъдеще наказателни мерки ще бъдат налагани срещу правителства, които купуват от Русия, а не срещу самите руски компании.

Вчера имаше очаквания за списък за санкции срещу няколко бизнесмени, забогатели по време на управлението на руския президент Владимир Путин, но този списък не се появи.

Решението за неналагане на нови санкции е на фона на продължаващите притеснения от критици на президента Доналд Тръмп, които смятат, че Белият дом e смекчил тона спрямо Русия. Това се случва докато тече разследване за опитите на Кремъл да помогне на Тръмп да спечели  президентските избори през 2016-а. Няколко федерални агенции са на мнение, че Москва се е намесила в тези избори.

В същото време за Би Би Си директорът на ЦРУ Майк Помпейо коментира, че очаква Кремъл да се опита да повлияе на междинните избори в САЩ тази година. Помпейо добави, че за сега не се наблюдава намаляване на опитите на Русия за подривна дейност в Европа и Съединените щати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!