Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 000 куб. метра незаконно добита дървесина са конфискували от Югозападното държавно предприятие през 2017-а

Снимка: БГНЕС

Близо хиляда кубически метра  незаконно добита дървесина са конфискували през миналата година контролните звена към Югозападното държавно предприятие. В сравнение с миналата година кражбите в горите са намалели с около една трета. 

Районите към горските стопанства в Гърмен, Разлог и Самоков обаче продължават да бъдат критични, а някои от бракониерите имат по над 10 нарушения. Кои от мерките за ограничаване на посегателствата в горите са имали най-силен ефект, обяснява Снежана Паскалева:
       
Въведените електронни превозни билети, пластините с уникален идентификационен номер, ревизиите на охранителните участъци. Изключително важна е ролята на гражданите. Те са подали над 1200 сигнала, в резултат на които са предотвратени множество кражби.
Заради пропуски в охраната на горските територии, неупражнен контрол при дърводобива и транспорта на дървесина и заради доказана обвързаност с криминалния контингент  са наложени над 17 дисциплинарни наказания на служители в горите, в това число и на директори на горски стопанства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!