Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отново в ритъма на виенския валс

Снимка: stadt-wien.at
И до днес карнавалната традиция във Виена е жива. Всяка година в австрийската столица се провеждат повече от 450 бала, като началото на балния сезон е винаги на 11 ноември, а кулминацията е през януари и февруари, когато градът на валса празнува сезона на карнавала.

Голямото начало на тазгодишния бален сезон бе поставено от Виенския бал на Червения кръст на 17 ноември, който се проведе в тържествената зала на Виенското кметство. В новогодишната нощ пък дворецът Хофбург отвори вратите си за Новогодишния бал. В разкошните зали на императорския дворец се проведоха и Балът на ловците (29.1.2018), Балът на лекарите (27.1.2018), а утре дворецът ще бъде домакин на Бала на юристите. Тази вечер във Виенския Концертхаус се провежда най-сладкият от всички балове - Бонбоненият бал, който е известен с изключително веселата си и неформална атмосфера. 

Традицията на баловете във Виена и най-вече на най-популярния - този във виенската Щатсопера, отдавна е излязъл извън границите на австрийската столица. В последните 18 години София е сред европейските столици, в които ежегодно се провежда виенски бал, организиран от Сдружение "Виенски клуб".

Повече за бала, който предстои на 17 февруари, за новите моменти в неговата организация, както и за благотворителната кауза, разказва Даниела Бенишева. Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!