Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо опитите за административна реформа се провалят?!

Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова, икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков, кмет на Монтана.

Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?!

По думите на Зорница Славова, оптимизирането на администрацията не се случва, защото "няма интерес самата администрация да се намалява, а и защото няма воля и авторитет, който да я намали. От 2008 година досега всяка година е имало предписание на министъра на финансите да се намали с 10 или с 15 % администрацията или разходите за нея. Това никога не се доближи до тази цел. Първите години използваха съкращаването на незаетите щатни бройки, но на практика нищо не се промени. И електронното управление от 15 години все се започва, но напредък не се вижда. 130 000 администрация, при положение, че не са отчетени всички администрации, е притеснително. Това го наблюдаваме и по места. И при направена няколко години подред съпоставка на броя на населението с общинските служители, те се увеличават постоянно, въпреки че населението намалява, което е абсолютно алогично за икономиката. Администрацията няма никакви стимули да става по-ефективна и да намалява!"

Според Златко Живков, "когато коментираме, че местната власт е много важна и значима, и близко до хората не използваме просто клишета, а твърдим, че около 65% до 70% от всички услуги на гражданите, административни, ги предоставят общините. Това понякога дразни централната власт за това, че хората са точно в общините, в центровете в общините и това са фактите, които говорят за подобно обслужване. От опита, който имаме- вече 15 години, в Монтана имаме Център за услуги и информация на гражданите от общината. В него се ползват 130 услуги, които се регистрират чрез деловодна електронна система. Това, което го говоря за Монтана се случва в почти всички общини в страната. Средногодишен брой през община като Монтана 55- хилядна- средно минават 28 605 човека през центровете за административни услуги. Среден месечен брой 2 300, всеки божи ден среден брой 115 клиенти на центъра за информация. Очевидно е, че няма друга институция, която по-често да приема хора, отколкото общините. Естествено, че очакванията на хората за тези услуги са те да бъдат рекордно бързи, да бъдат кратко обслужени, разбира се да бъдат удовлетворени. Искам обаче да ви кажа и това, че на дневен ред са доста институции, които недоволстват, в това число и от общините, че имаме изключително некоректни платци на територията на общините, физически лица говоря, които не плащат никакви данъци и такси. Същевременно имат претенции за административно обслужване! Една част от общините предприеха действия, при които отказват да обслужват такива граждани. Темата за административното обслужване има две страни. Ние в общините не можем директно да предприемаме икономическа или търговска дейност като цяло, но Общината може да катализира, да ускори или да забави определени процеси. Не може да е натежала администрацията, когато с все по-малко хора предоставяш все повече услуги. Натежала може би като проблеми, като очаквания, но в никакъв случай не бих казал, че хората не са толкова луди, за да се лишат от хора, които вършат работа."

Още от разговора по темата, както и мненията на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45