Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изданията в южната ни съседка коментират спора за името на Македония между Скопие и Атина.

"Нафтемборики" съобщава, че македонският премиер Зоран Заев е окачествил като допустим избор приемането на географско определение на името на страната, като подчерта, че Скопие отхвърля "всички други варианти, като времева дефиниция или някакви други формулировки, които са били поднесени като предложения".

Във връзка с това Зоран Заев казва, че три от седемте теми, които са били поставени на масата на преговорите и са свързани с въпроса за името, са били приключени.
На журналистически въпрос кои са те, Заев е отговорил, че това са "най-лесните" от тях, без да навлиза в подробности, за да не се създаде впечатлението, както той се е изразил, че тече договаряне чрез медиите. Сред оставащите въпроси, очакващи решение, той споменава и този за официалното название на "македонския език".

Друга тема в гръцките вестници е ситуацията в Егейско море. Преди два дни турски патрулен кораб удари плавателен съд на гръцката пристанищна полиция в близост до две малки островчета, за които двете страни спорят от години. Във връзка с турските провокации Гърция смята да поиска съдействие от ЕС по линия на активизирането на "клаузата за обща отбрана", пише вестник "Катимерини". Изданието подчертава, че Атина се е обърнала за това към всички структури на ЕС и НАТО. Дипломати в Атина, цитирани от гръцките издания, са оценили като "много сериозен" този инцидент.

"В очакване на американците", е заглавието на първа страница на "Та неа". Вестникът коментира, че темата за гръцко-турския инцидент ще бъде разисквана по време на посещението на държавния секретар Рекс Тилърсън, който днес пристига в Анкара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!