Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Македония

| обновено на 16.02.18 в 07:24
Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двустранните отношения между България и Македония и бъдещата евроатлантическа интеграция на страната, се очаква да бъдат сред обсъжданите теми в започващото днес в Скопие официално посещение на президента Румен Радев.  Той ще разговаря с македонския си колега Георге Иванов и премиера на страната Зоран Заев, както и с председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Ключова тема на визитата ще бъде и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.


Визитата на президента Радев се случва дни след официалното влизане в сила на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония. Това стана с подписването на протокол между министрите на външните работи на двете страни Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Дори и преди влизането в сила на този договор, резултатите вече са видими и съм убедена, че оттук нататък добросъседските отношения ще бъдат само нагоре, каза Захариева и добави:

Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами и само за няколко месеца да постигнем напредък, който не беше постигнат години.

С този пример показваме, че Балканите са Европа, каза от своя страна Димитров. 

По време на разговорите си в София с македонския първи дипломат президентът Румен Радев потвърди подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Македония. Очаква се това да бъде и сред обсъжданите теми в днешните разговори на президента Радев с колегата му Георге Иванов и премиера Зоран Заев. 

В навечерието на посещението си в интервю за агенция БГНЕС президентът каза, че трябва да се създаде необходимата организация, така че Договорът за добросъседство с Македония да не остане само лист хартия. 
Показахме, че освен общо минало, ние можем да имаме и общо бъдеще. Въпросът е как да материализираме всички тези основни моменти, заложени в договора, казва държавният глава. 
Румен Радев очаква отношенията между София и Скопие да се развиват много по-динамично и във всички области от взаимен интерес. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!