Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 февруари 2018 година

| обновено на 23.02.18 в 17:48
Снимка: Община Враца

За трета поредна година Община Враца украси централния булевард „Никола Войводов“ с над 200 мартеници. Със символа на пролетта са закичени 14 дървета в пешеходната зона в града, а стволовете им са увити в бял и червен плат. От понеделник, в  двора на всяко учебно и детско заведение, както и в социални институции във Враца също ще има украсено с мартеници дърво. Близо 100 са подадените заявления от търговци за продажба на мартеници в града. 


Пореден пети протест ще затрудни утре във Видин движението към града и Дунав мост 2. „Исканията ни остават непроменени“, каза на пресконференция днес Росица Кирова от Гражданско обединение „Единни за промяна". Тя призова областният управител на Видин, Албена Георгиева, да предостави справка с разписанията в почивните дни на превозвачите, които миналата седмица изпратиха до нея протестно писмо срещу блокирането на пътя.


Нов протест организираха днес служителите на областното звено „Съдебна охрана“ и надзирателите от затвора във Враца. Недоволството си те изразиха пред Съдебната палата, като за да не пречат на работата на магистратите, се събраха в 7.40 часа пред входа.


Общинските съветници, които ще бъдат избрани на следващите местни избори, няма да имат право да са еднолични търговци и акционери на дружества, с които дадена община има договори. Това окончателно реши мнозинството в Народното събрание, след като прие на две четения първите промени в наскоро приетия антикорупционен закон.


Проект за изменение на системата за прием в първи клас ще обсъждат общинските съветници във Видин. В проекта за дневен ред на заседанието на Общинския съвет, което е насрочено за вторник, 27 февруари, са включени 19 предложения. Предстои да бъде приет общински план за младежта, а сред мерките за задържането на младите хора в региона, са насърчаването на икономическата активност и кариерното развитие. По данни за края на 2016 година, младежите на възраст между 15 и 29  години в общината са 7 177. В общинския план за младежта са заложени също повишаване на гражданската активност и превенция на социалното изключване на младите хора в неравностойно положение. На заседанието ще се обсъжда и разпределението на средствата за подпомагане на спортните клубове в общината. Предстои и гласуване на план за интеграция на български граждани от ромски произход, както и други граждани в уязвимо социално положение.

Една от основните теми на дебатите на провелото се заседание на Общинския съвет в Мездра беше състоянието на Многопрофилната болница за активно лечение в града и задълженията ѝ в размер на 350 000 лева. Споровете тръгнаха след изказването на д-р Ивайло Тодоров от ГЕРБ, който нарече управлението на мездренската болница "некадърно". Кметът отговори, че и "герой на социалистическия труд" да бъде назначен за управител, при тази ситуация в държавата, каквито и напъни да се направят на местно ниво, не може да се постигне ефект.


Община Козлодуй ще получи финансиране за проекта, с който кандидатства по програма "Красива България" към Министерството на труда и социалната политика през 2018 година. Той е за вътрешен ремонт на административната сграда.


Без просрочени задължения е община Бойчиновци. На 6 350 000 лева възлиза бюджетът на община Бойчиновци за настоящата година, съобщи кметът Светлин Сретениев.


17-годишният Асен Маринов, който падна от третия етаж на Комплекса за социални услуги за деца с увреждания в Роман, е починал днес в 13.10 ч., съобщиха извънредно от Регионална дирекция "Социално подпомагане"-Враца. Инцидентът се случи във вторник сутринта, малко след 7.30 часа. От полицията съобщиха, че глухонямото момче е скочило от прозорец на тоалетната в социалното заведение.


Цветина Цекова, млада жена от Враца има нужда от финансова подкрепа, за да си закупи велосипед триколка за лица с двигателни проблеми. Присърце с каузата са се заели специалистите от Дневния център за деца и възрастни с увреждания "Зорница" във Враца. Момичето е потребител от години на услугата. 


26 случая, при които е причинена смъртта на животни или тежки увреждания са установени за последните две години в Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Наложени са две ефективни присъди. Общият брой на загиналите или тежко пострадали животни е около 40.


Забранено е разхождането на кучетата на територията на детски градини и училища, здравни заведения, както и на детски площадки, припомнят от Община Враца. Също така е забранено разхождането им в градските паркове и градини. Домашните любимци може да се разхождат само на одобрените и определени за целта алеи, като собственикът упражнява постоянен непосредствен контрол за избягване на евентуални конфликти. Местоположение на алеите е както следва: ул. „Георги Апостолов”; парк „Хижата” – по асфалтовите алеи към паметника на Вестителя; на полянката над паметника и Хижата, разхождането и свободното пускане на домашни любимци се забранява, за да се осигури спокоен отдих; северен обходен път на ж. к. „Дъбника” по цялото протежение на пътя от северната страна; от Оряховско шосе до Криводолско шосе; кв. „Сениче” – южно от бл. 54; тревните площи срещу „Психодиспансер”; кучешка площадка ж.к. „Дъбника”. Община Враца призовава домоуправителите за съдействие при регистрирането на домашни кучета.


В Детска градина „Вълшебница“ във Враца вече функционира новоизграден спортен салон, съобщиха от общинската управа. Лентата на многофункционалното помещение беше прерязана от заместник кмета Петя Долапчиева и директора на учебното заведение Маринела Василева.


Основателят на „Незабравимата България“ - режисьорът от Враца Искрен Красимиров и актьорът Симеон Владов ще представят известния „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“ в Испания. По този начин ще бъдат отбелязани общобългарските празници в чест на 145-годишнината от обесването на Васил Левски и 140-годишнината от Освобождението на България пред нашите съграждани в Испания. 


По повод народния празник Тодоровден, в две населени места в Община Враца ще се проведат конни надбягвания. Врачанският квартал Кулата е известен със своята кушия, която събира десетки любители на Конския Великден. Началото на празника ще започне в 10:00 ч. В 11:00 ч. ще бъде даден старт на втората кушия, която се организира от кметство Голямо Пещене. По традиция, преди състезанията ще бъде изпълнен ритуалът по захранване на конете, които се закичват с многоцветни пискюли и цветя. Църковният празник – Тодоровден се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Празнува се за здравето на конете и е ден на коневъдството и конния спорт.


От "Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите да карат внимателно. През следващата седмица се очакват снеговалежи и силен вятър. Влошаването на времето ще започне от неделя. Прогнозата на метеоролозите от БАН е за значително понижение на температурите от силния североизточен вятър, с което се увеличават предпоставките за заледявания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията разследва опит за телефонна измама в село Липен

Неизвестни извършители са опитали да измамят  възрастно семейство  в   монтанското село Липен . Потърпевшите са подали сигнал за престъплението на 30 септември. Те заявили, че същия ден, около 13:50 часа,  получили обаждане от скрит номер на домашния им телефон, при което жена се представила за служител на енергийно дружество и им казала, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Двама младежи са задържани за грабеж в село Гара Орешец

Двама младежи , на 16 и 18-годишна възраст, са задържани за грабеж във видинското село Гара Орешец . Престъплението е извършено в местната здравна служба около 04:30 часа на 1 октомври. Извършителите нападнали останалия да пренощува там 53-годишен стоматолог от Белоградчик, като го ударили с метален предмет в лицето. Нападателите отнели чанта в..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

Открит е трупът на обявен за издирване възрастен мъж от Вълчедръм

Тялото на  70-годишен мъж от град Вълчедръм е намерено в канавка до железопътната линия Мездра - Враца . Сигналът за трупа е подаден вчера, 1 октомври, в полицията. Мъжът е бил обявен за издирване предния ден.  Криминалистите не са установили видими следи от насилие. Образувано е досъдебно производство за умишлено убийство. 

публикувано на 02.10.24 в 10:44

Искат ремонт на пътя между Мездра и село Моравица

От областната полиция във Враца апелираха към Община Мездра и Агенция "Пътна инфраструктура" да извършат спешен ремонт на отсечката между Мездра и село Моравица. От Министерството на вътрешните работи се позоваха на много сигнали от шофьори, които твърдят, че отсечката е не само в лошо състояние, но и преминаването по нея застрашава живота и здравето..

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Общински съвет Враца ще избира имена за нови улици

Внесоха предложение за именуване на 3 новоизградени улици във Враца, като крайното решение ще е на общинския съвет.  Идеите за даване на имена са на местните парламентаристи Красимир Богданов и Васко Врачовски. Бившият врачански депутат Богданов е внесъл предложение до комисията по наименованията за даване на име на две улици – едната е за 35-и..

публикувано на 02.10.24 в 08:14

Ремонт спира водата на част от Видин и 11 села

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено днес, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово, Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 02.10.24 в 06:50

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05