Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поредния си пети граждански протест срещу лошите пътища и трафика ще проведат жители на Видин

Снимка: Радио Варна, Г.Гаврилова

За пети път граждански протест блокира международния път Е-79 край Видин. Недоволството е защото пътят, който е проектиран преди десетилетия, не може да поеме засиления трафик. 

Поредния си пети граждански протест срещу лошите пътища и трафика ще проведат днес жители на Видин. Те са убедени, че държавата е длъжница на Северозапада и остават непреклонни в исканията си - да се изградят магистрала от Видин до София и тунел под прохода Петрохан. След 10 часа се очаква блокиране на главния път Е-79 в началото на Видин, възможно е и в посока Дунав мост 2 да се образуват колони от автомобили. За да не се стига до задръствания на водачите се препоръчва да се насочват към други гранични пунктове. 

Исканията ни остават непроменени, категорични са организаторите. Росица Кирова от "Единни за промяна" прочете декларация, получена на 22 февруари от Съюза на международните превозвачи, в която се казва:

Заради лошата пътна мрежа са неоправдан разход, който всяка транспортна фирма в страната плаща веднъж с дължимите данъци, винетни стикери и прочие такси и втори път с неустойки за забава, ремонти, разходи за гориво, командировъчни на водачи, обезщетения и други. 


Протест с искане за тунел под прохода Петрохан и изграждането на магистрален път от Видин до София ще има и в столицата, от 12 часа на входа на София откъм магистрала "Хемус". Един от организаторите , Светлин Балкански, увери, че няма да се допускат политически символи, знаци и партийни маркери. "Инициативата е гражданска и тя ще остане такава до края", категорични са организаторите.