Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тайфуни с нежни имена"

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 март- Международния ден на жената в "Посоките на делника" ви срещнахме с дами, които успешно се изявяват в т. нар. мъжки професии.

Допреди 20-ина години беше почти невъзможно да срещнем жена в полицейска униформа, днес обаче съвсем не е така. Главен инспектор Веселина Николова дори е началник на Сектор "Опазване на обществения ред и териториална полиция" в Областната дирекция на МВР във Видин:


"Постъпих в структурите на МВР през 1993 година, тогава бях на 18 години- една от първите жени, допуснати в конкурси за длъжности в МВР. От тогава до сега съм полицай в "Охранителна полиция" и винаги съм носила униформа. Преминала съм от най-ниското стъпало, за да стигна до мястото, на което съм в момента. Желанието да поема по този път се появи още в най-ранна детска възраст. Израснала съм в семейство на трето поколение военнослужещи. Детството ми е свързано с разказите за смелостта и подвизите на българските военни под пагон. Кандидатствах за работа в полицията, за да сбъдна детската си мечта. Категорично е стереотип, че това е мъжка професия. СнимкаВинаги съм мислила, че е въпрос на възможности, подготовка и лични качества. Не си спомням някога да съм се сблъсквала с пренебрежително отношение, защото съм жена в униформа. По-скоро е обратното- когато съм изпълнявала служебните си задължения, хората са реагирали позитивно и са ме приемали с доверие, изразявали са своето уважение към професията и подкрепа за жените в полицията. Много жени от различни поколения са ми споделяли, че детската им мечта е била да постъпят в редовете на полицията, но поради една или друга причина не са могли да сбъднат тази своя мечта. Преди няколко дни възрастна двойка, която не познавам, ме спря и ми казаха, че тяхната внучка учи в Академията на МВР. Възрастната жена през цялото време ме прегръщаше и сподели, че много се гордее с внучката си и я виждат в бъдеще да бъде като мен. Това много ме очарова. Моята и на колегите цел е една: да работим така, че жителите на областта да бъдат сигурни, защитени и уважителни към усилията, които полагаме в делник и празник. На всички дами, мои колежки и ваши слушателки, по случай 8 март пожелавам най-вече здраве и да следват мечтите си!"

СнимкаВ навечерието на 8 март се състоя празничен концерт на Симфониета- Видин. Любопитното е, че бе дирижиран от дама- рядко срещана професия за нежния пол.

"Избрах дирижирането, защото много обичам отборната работа. Соловите изпълнения ме притесняват, но когато сме цял екип от хора ми е много по-приятно да работя. Малко е трудно да преборя предразсъдъците. Когато за пръв път изляза пред нов оркестър, трудно възприемат в повечето случаи, че пред тях стои момиче, но когато мине известна част от репетицията и като видят как се отнасям към тях, се променят малко по малко", обясни Светлана Галианова.

СнимкаФутболът се смята, че е изцяло мъжка страст. Но и "Царят на спортовете" вече не е запазена територия само за силната половина от човечество. Женският футбол набира все по-голяма популярност, а Видин може да се похвали и с национална състезателка при девойките до 17 години- Лора Симеонова. Вчера тя спечели награда за голмайстор на традиционния осмомартенски футболен турнир във Видин.

"Състезавам се за "Реал" Перник на поста централен нападател. Тренирам футбол, защото съм "мъжко" момиче и спортът ми харесва. От 11-годишна тренирам. Много пъти са ме упреквали и наричали "момче" заради това, с което се занимавам, но преглъщам всичко и продължавам напред, защото това е моят спорт. Сега съм част от националния отбор U17, което е много голямо постижение за града и за мен. Мечтая да играя в Бундеслигата", обясни Лора.

СнимкаИ ако си мислите, че футболът не е за момичета, следващата ни събеседничка сигурно съвсем ще ви изненада. Видинчанката Елина Георгиева стана републиканска шампионка по... бокс, а след месец ще участва в Европейското първенство в Италия. Тренира вече 4 години, успешно се представя и на международния ринг.

"Много хора ме питат защо тренирам бокс, тъй като е мъжки спорт. За мен няма "мъжки" и "женски" спорт. Това ми харесва и го правя с удоволствие. Харесва ми, защото е нещо по-различно и не на всеки му се отдава", каза Елина.

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05