Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министерство на културата: Рациария е приоритет за нас

Снимка: Радио ВИДИН

"Рациария" е един от най-важните обекти от античната епоха в този край на България. Положените до момента усилия, които ще продължат и в бъдеще, ясно показват общите намерения на държава и община за опазването и представянето на обекта по най-добрия начин. Той е един от приоритетните в нашата политика, отнасяща се до опазване на археологическото недвижимо културно наследство, отговориха от Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерство на културата на запитване на Радио ВИДИН за стопанисването на античния град край видинското село Арчар, който от години се разграбва от иманяри. От ведомството добавят:

"През 2013 г., по инициатива на Министерството на културата и НАИМ-БАН (Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките- бел.ред.), за първи път от 24 години насам бяха възобновени теренните археологически проучвания на римския град Улпия Рациария, като финансирането беше осигурено чрез бюджета на Министерството. Мащабът и нуждите на обекта са големи, така че това беше начало на проучванията, прекъснати за близо четвърт век. През същата 2013 беше назначена и междуведомствена комисия с цел актуализиране на статута и границите на недвижимата културна ценност. Едно от решенията на Комисията се отнася до значителното разширяване на границите на охранителната зона на Рациария, като в тях се включват и прилежащите некрополи, както и цялата територия на т.нар. "Турска махала" на Арчар, където са концентрирани голяма част от археологически структури на Рациария. По този начин се осигурява юридическата защита на обекта, което е от изключително значение. Към момента иманярските набези са ограничени значително.

До 2017 г. ежегодно са финансирани теренни проучвания на обекта, като до момента общата сума, отпусната чрез бюджета на Министерството е 134 870 лв.

Проведените археологически проучвания дават важна научна информация. През последния археологически сезон за първа година теренната работа се разви в различни сектори на обекта - сектор "Център-резиденция"; при Западната порта на Рациария. Структурите на стените на Рациария са запазени отлично. Те не са разрушени. Културните пластове под насипите би следвало да са съхранени, което предполага добри възможности за бъдещи проучвания тук през следващите години; третият сектор, в който се работи през 2017 г., е Декуманус максимус в близост до "Турската махала" на село Арчар. Тук е проведено разчистване на иманярските насипи от трасето на декумануса и двата бордюра, които са добре видими. Целта на работата във втория и третия сектор е включването на тези зони в проект на община Димово за археологически разкопки, реставрация, консервация и експониране на големи площи от Рациария през следващите години. Министерството на културата ще продължи да води целенасочена и дългосрочна политика в опазването на тази значима част от нашето културно наследство.

По отношение финансирането на теренни археологически проучвания Министерството на културата има ясни критерии и правила. Тази година срокът за подаване на заявления за финансиране е до 10 април. Конкретна информация за това за кои обекти са подадени заявления, както и за конкретни суми за финансиране ще може да бъде представена към края на месец май, когато завърши съответната процедура за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация съгласно правилата.

През 2018 година проучванията ще се осъществят в периода август - септември. Екипът ще бъде същият от възобновяването на разкопките - научен ръководител доц. д-р Здравко Димитров, археолози от НАИМ, РИМ - Видин и студенти от СУ "Св. Климент Охридски".

Политиката за опазване на културното ни наследство е най-ефективна и резултатна, когато са обединени усилията на централната и местната власт. В конкретния случай през последните две години има синхрон и ясна цел в действията при опазването на този обект. Научната значимост и неговия потенциал позволяват да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Община Димово се ангажира в ежегодното осигуряване на охрана на обекта. В резултат на общите усилия  иманярските набези са ограничени, особено в терените, в които се провеждат археологическите проучвания.

Разбира се, целевата финансова подкрепа на значими обекти на недвижимото културно наследство допринася за тяхното опазване, социализиране и стимулиране на туристическата индустрия. Един от приоритетите на Министерството на културата е поетапно всички значими недвижими културни ценности, с акцент върху археологическите, да се превърнат в привлекателни туристически дестинации,  като се обвържат с местните икономики."

Вижте още

260 са активните случаи на COVID-19 във Видинско

20 души с положителни проби за коронавирус са регистрирани през последното денонощие в област Видин, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. От тях 7  души са изследвани в частни лаборатории, а 13 са диагностицирани след потърсена лекарска помощ със симптоматика. 14 от тях са от община Видин, 3-ма - от община Кула и по един от Белоградчик,..

публикувано на 02.12.20 в 11:49

190 литра ракия задържаха край Дунав мост 2

Митнически служители задържаха 190 литра ракия в товарен микробус, напускащ страната в района на ГКПП Дунав мост II Видин-Калафат,  съобщават от Агенция "Митници".   На 28 ноември инспектори спрели за проверка товарен микробус. Сред групажна стока са открити 10 туби за минерална вода, които се оказват пълни с етилов алкохол с мирис на ракия...

публикувано на 02.12.20 в 11:36

Ледената пързалка във Видин възобновява дейността си

Ледената пързалка възобновява дейността си.  Това става от днес – 2 декември, като решението е на Областния временен кризисен щаб за оценка на риска, съобщават от Община Видин.  Мотивите са, че зимната атракция е разположена на открито, както и това, че е създадена нужната организация за спазване на всички противоепидемични мерки, което е..

публикувано на 02.12.20 в 10:57

Засилени проверки на търговците на риба преди Никулден

Дни преди Никулден Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки във всички обекти, където се предлага риба. Обявен е и горещ телефон за сигнали за нередности.  "Ще бъдат проверявани всички места, където се предлагат риба и рибни продукти, а именно: големите търговски вериги, други хранителни магазини, пазарите и..

публикувано на 02.12.20 в 09:49

53-годишен загина при пожар в дома си в Роман

53-годишен мъж е загинал при пожар в дома си в Роман. Сигнал за пожара е подаден в 15:54 часа вчера, в Районно управление - Роман, съобщават от полицията.  Пожарът е загасен от служители на Управление "Пожарна безопасност и защита на населението"  - Роман. При извършения оглед е намерен обгорял трупът на 53-годишен мъж, живущ сам на същия адрес...

публикувано на 02.12.20 в 09:40

Уеб изложба- базар организират за Коледа в Кула

Коледни празници в Кула в традиционния смисъл няма да има . По време на пандемия са нежелателни всякакви събирания на хора и многолюдни увеселения. Децата и учениците, които са най-големите почитатели на празника, са затворени по домовете си. Но все пак, Коледа наближава и не можем да пренебрегнем факта, че все пак има някакво празнично..

публикувано на 02.12.20 в 08:30

В Криводол набират кандидати за "Топъл обяд"

В община Криводол започнаха да набират кандидати за включване в проекта за предоставяне на топъл обяд. Социалната услуга е финансирана със средства от държавния бюджет в условията на пандемия, а желанието е, чрез предоставяне на топла храна да се помогне на хора от уязвими групи. Според изискванията, право на топъл обяд имат лиа с доходи..

публикувано на 02.12.20 в 08:22