Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министерство на културата: Рациария е приоритет за нас

Снимка: Радио ВИДИН

"Рациария" е един от най-важните обекти от античната епоха в този край на България. Положените до момента усилия, които ще продължат и в бъдеще, ясно показват общите намерения на държава и община за опазването и представянето на обекта по най-добрия начин. Той е един от приоритетните в нашата политика, отнасяща се до опазване на археологическото недвижимо културно наследство, отговориха от Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерство на културата на запитване на Радио ВИДИН за стопанисването на античния град край видинското село Арчар, който от години се разграбва от иманяри. От ведомството добавят:

"През 2013 г., по инициатива на Министерството на културата и НАИМ-БАН (Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките- бел.ред.), за първи път от 24 години насам бяха възобновени теренните археологически проучвания на римския град Улпия Рациария, като финансирането беше осигурено чрез бюджета на Министерството. Мащабът и нуждите на обекта са големи, така че това беше начало на проучванията, прекъснати за близо четвърт век. През същата 2013 беше назначена и междуведомствена комисия с цел актуализиране на статута и границите на недвижимата културна ценност. Едно от решенията на Комисията се отнася до значителното разширяване на границите на охранителната зона на Рациария, като в тях се включват и прилежащите некрополи, както и цялата територия на т.нар. "Турска махала" на Арчар, където са концентрирани голяма част от археологически структури на Рациария. По този начин се осигурява юридическата защита на обекта, което е от изключително значение. Към момента иманярските набези са ограничени значително.

До 2017 г. ежегодно са финансирани теренни проучвания на обекта, като до момента общата сума, отпусната чрез бюджета на Министерството е 134 870 лв.

Проведените археологически проучвания дават важна научна информация. През последния археологически сезон за първа година теренната работа се разви в различни сектори на обекта - сектор "Център-резиденция"; при Западната порта на Рациария. Структурите на стените на Рациария са запазени отлично. Те не са разрушени. Културните пластове под насипите би следвало да са съхранени, което предполага добри възможности за бъдещи проучвания тук през следващите години; третият сектор, в който се работи през 2017 г., е Декуманус максимус в близост до "Турската махала" на село Арчар. Тук е проведено разчистване на иманярските насипи от трасето на декумануса и двата бордюра, които са добре видими. Целта на работата във втория и третия сектор е включването на тези зони в проект на община Димово за археологически разкопки, реставрация, консервация и експониране на големи площи от Рациария през следващите години. Министерството на културата ще продължи да води целенасочена и дългосрочна политика в опазването на тази значима част от нашето културно наследство.

По отношение финансирането на теренни археологически проучвания Министерството на културата има ясни критерии и правила. Тази година срокът за подаване на заявления за финансиране е до 10 април. Конкретна информация за това за кои обекти са подадени заявления, както и за конкретни суми за финансиране ще може да бъде представена към края на месец май, когато завърши съответната процедура за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация съгласно правилата.

През 2018 година проучванията ще се осъществят в периода август - септември. Екипът ще бъде същият от възобновяването на разкопките - научен ръководител доц. д-р Здравко Димитров, археолози от НАИМ, РИМ - Видин и студенти от СУ "Св. Климент Охридски".

Политиката за опазване на културното ни наследство е най-ефективна и резултатна, когато са обединени усилията на централната и местната власт. В конкретния случай през последните две години има синхрон и ясна цел в действията при опазването на този обект. Научната значимост и неговия потенциал позволяват да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Община Димово се ангажира в ежегодното осигуряване на охрана на обекта. В резултат на общите усилия  иманярските набези са ограничени, особено в терените, в които се провеждат археологическите проучвания.

Разбира се, целевата финансова подкрепа на значими обекти на недвижимото културно наследство допринася за тяхното опазване, социализиране и стимулиране на туристическата индустрия. Един от приоритетите на Министерството на културата е поетапно всички значими недвижими културни ценности, с акцент върху археологическите, да се превърнат в привлекателни туристически дестинации,  като се обвържат с местните икономики."

Вижте още

57 катастрофи регистрираха за месец във Врачанско

През декември 2021 г. в област Враца са регистрирани 57 пътно-транспортни произшествия, от които 14 са тежки, съобщиха от МВР-Враца. При катастрофите са убити 2-ма и ранени 21 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 4 повече, загиналите са с 1 повече, а ранените са със 7 по-малко. През месеца за..

публикувано на 16.01.22 в 13:56

Покачва се заболеваемостта от COVID-19 във Врачанско

Още 61 жители на Врачанско имат COVID-19, това показват данните на регионалната здравна инспекция за 15 януари. 32-ма от тях са жители на областния град или селата от община Враца, което задържа висок процентът на заболели -  796.59 на 100 000. Средната заболеваемост за областта продължава да се покачва и вече е 673 на сто хиляди, но в същото..

публикувано на 16.01.22 в 10:14

Няма нарушения на трудовата дисциплина във видинската болница

Видинската болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Проверката беше извършена в края на миналата година по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение. "Доклада от..

публикувано на 16.01.22 в 08:33
Свети Ромил Видински Бдински

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: "Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново...

публикувано на 16.01.22 в 08:20

151 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Близо двоен спад на новозаразени с COVID-19 в Северозапада спрямо вчера, отчитат здравните власти. В трите области са регистрирани 151 нови случая. В област Видин са отчетени 55 положителни проби, във Враца 61, докато в Монтана 35 души са новозаразените. 4 389 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 16,2% от..

публикувано на 16.01.22 в 07:53

Над 10 000 дръвчета раздадоха днес във Видин

10 хиляди и 500 дръвчета раздадоха днес във Видин доброволци. Стотици хора си взеха дръвчета, каза за Радио ВИДИН Никола Рахнев - създадетел на инициативата Гората.бг. "Раздаването на дръвчетата във Видин върви изкючително интензивно, но малко динамично. Хората са с много голям ентузиазъм, който на моменти дори прелива в свръхжелание, но радвам..

публикувано на 15.01.22 в 15:12

Асфалтираха улица "Васил Левски" в Кула

Асфалтирането на улица „Васил Левски“ в град Кула , както и на три пресечки на тази улица по програма „Развитие на селските райони“ премина без наложени финансови корекции в края на 2021 година. „Удовлетворен съм от това, че преди 2 месеца разплатихме улица „Васил Левски“  и отново няма общината нито един лев наложена финансова корекция...

публикувано на 15.01.22 в 12:18
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"