Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 март 2018 година

До две седмици приключва ремонтът на Гребната база във Видин. В края на миналата година Община Видин купи онази част от базата, която беше частна собственост и предвидените в бюджета за 2017-а 335 хиляди лева са изразходвани за ремонтните дейности.


Заместник областният управител на Видин Елка Георгиева е починала тази нощ. 


Екипи на Общинско предприятие „БКС“ - Враца обработват пътните артерии за масов градски транспорт със сол против заледяване. 


Улиците и пътищата на територията на Община Видин са почистени и проходими, увериха от пресцентъра на общинската администрация по-рано днес. Почистени са и районите около училищата, детските градини, здравните заведения и обществени институции. Поддържа се постоянна връзка с кметовете и кметските наместници по места. Снегопочистващите фирми са в готовност да  реагират при необходимост. 


Астрономическата пролет настъпва днес у нас в 18 часа и 15 минути. 

До края на седмицата времето в региона ще запази характера си. 

Земеделските стопани, чиито площи са наводнени, ще бъдат обезщетени. От последните наводнения пострадаха земеделци от общините Видин и Брегово. За тези, които са подготвили площите за пролетна сеитба, щетите са по-малки, коментира директорът на Областна дирекция "Земеделие" Емилиян Енчев.


Общо 700 души са потребителите по проект „Топъл обяд в Община Видин“. От 12 мартсе раздава храната, като потребители са нуждаещи се хора от град Видин и 16 населени места на територията на Общината, съобщават от местната управа. Кметът Огнян Ценков, заедно със заместник-кмета Венци Пасков посетиха днес селата Капитановци и Покрайна, за да присъстват на раздаването на храната на място и разговарят с хората, ползващи услугата. 


Община Враца обявява процедура по събиране на предложения от сдружения на собственици за саниране на жилищни обекти. В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъде предоставена безвъзмездна финансова помощ за подобряване на енергийна ефективност на жилищните сгради във Враца. 


Дядо Вълослав Стратев от врачанското село Добролево обяви чрез Радио ВИДИН, че дарява керемиди за пострадалите от урагана, който вилня във Враца. 


Благотворителна кампания са подели приятели и колеги на млад мъж от Враца, който е болен от множествена склероза и спешно се нуждае от средства за лечение. 


Бедстващи щъркели в полето е забелязал днес Цветан Цветанов от Брусарци. 


На тържествена церемония 13 новоназначени военни служители положиха клетва във формирование 54 990 - Враца, съобщават от Общината. 


"Рациария" е приоритет за нас, съобщиха от Министерството на културата.  


Доброволци- пазители на обществения ред от училището в Ново село гостуваха днес в Районно управление-Видин, съобщават от Областната дирекция на МВР.


По повод Международния ден на франкофонията, който се отбелязва всяка година на 20 март в над 70 страни в света, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ съвместно с ГПЧЕ „Йордан Радичков” във Видин организира „Поетически Хайку-пикник“ - музикално-поетичен спектакъл,  с произведения на ученици от гимназията.


Деян Емилов от 11 "в" клас на Профилираната природо-математическата гимназия във Видин е допуснат до Националния кръг на олимпиадата по математика, след арбитраж от Националната комисия, съобщават от училището. Само 19 са допуснатите ученици от страната при единадесетокласниците- 14 от София, 3-ма от Бургас, 1 от Плевен и Деян Емилов от Видин. Националният кръг на олимпиадата по математика ще се проведе на 13-16 април 2018 г. в град София.


Актьори от Държавен куклен театър- Видин са номинирани за наградата "Сивина-2018", която се връчва на млад талант в областта на кукленото изкуство, каза директорът на културната институция Поли Трифонова. 


Радиожурналистът Петър Пунчев ще представя новата си книга "Вие сте тук" във видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев".


Три деца от Мездра се отличиха на XIV Национален детско-юношески конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба”. Форумът се организира под патронажа на Столична община, със съдействието на Съюза на българските музикални и танцови дейци и е включен в културния календар на Министерство на културата за 2018 г. На 17 март се изявиха най-малките участници от Вокална група  „Детски свят” при Центъра за подкрепа за личностно развитие -Мездра. При своето първо участие в подобен форум триото Магдалена Стоянова – 5г., Христо Попов и Йоана Лиловска – 6г., възпитаници на музикалния педагог Анета Петкова, заслужиха грамота за отлично представяне в първа възрастова група в раздел „Забавна и популярна музика“. Най-малките участници се представиха с песните „Мечти” и „Карлсон“ и бяха оценени от авторитетно жури с председател Хайгашод Агасян. Йоана Лиловска взе участие и като индивидуален изпълнител. За блестящото си изпълнение талантливото дете беше удостоено и с грамота за отлично представяне.  


Утре, 21 март /сряда/ от 17.30 часа ще се проведе отчетно - изборното събрание на Народно читалище "Просвета- 1925" в Мездра, на което ще бъде отчетена дейността му за периода 2015 - 2017 година. 


Нови четири северозападни представяния на последната си книга - "Иваил цар" подготвя Стоян Николов-Торлака през последната седмица на март. На 26 март той ще гостува в Оряхово, на 27 март – в Козлодуй, на 28-и – в Лом и в петък, на 30 март ще бъде в Селановци.


Във Враца се отслужват покаен канон и акатист към света Богородица. В петата неделя от Великия пост Православната църква е определила да бъдат прочетени в храмовете целият покаен канон на св. Андрей Критски и целият акатист към света Богородица. Врачанският митрополит Григорий ще оглави и двете богослужения, съобщават от митрополията. В сряда – 21 март – в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” от 17 часа ще бъде отслужено малко повечерие с канона на св. Андрей Критски. На 23 март – петък – от 17 ч. в храма “Св. Възнесение” във Враца ще започне малкото повечерие с Богородичния канон и акатиста към св. Богородица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54

Пожарът край Монтана е изгасен.

Екипи от огнеборци от Монтана изгасиха пожара в източната част на планината "Пъстрина" край Монтана. В продължение на два дни пожарникарите гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Огънят започна от бойчиновското село Охрид, след което премина по билото на планината, в посока монтанското село Стубел. Вчера три екипа на пожарната в Монтана..

публикувано на 28.07.24 в 08:41

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05