Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на културата: Рациария е приоритет за нас

Снимка: Радио ВИДИН

"Рациария" е един от най-важните обекти от античната епоха в този край на България. Положените до момента усилия, които ще продължат и в бъдеще, ясно показват общите намерения на държава и община за опазването и представянето на обекта по най-добрия начин. Той е един от приоритетните в нашата политика, отнасяща се до опазване на археологическото недвижимо културно наследство, отговориха от Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерство на културата на запитване на Радио ВИДИН за стопанисването на античния град край видинското село Арчар, който от години се разграбва от иманяри. От ведомството добавят:

"През 2013 г., по инициатива на Министерството на културата и НАИМ-БАН (Национален археологически институт с музей към Българската академия на науките- бел.ред.), за първи път от 24 години насам бяха възобновени теренните археологически проучвания на римския град Улпия Рациария, като финансирането беше осигурено чрез бюджета на Министерството. Мащабът и нуждите на обекта са големи, така че това беше начало на проучванията, прекъснати за близо четвърт век. През същата 2013 беше назначена и междуведомствена комисия с цел актуализиране на статута и границите на недвижимата културна ценност. Едно от решенията на Комисията се отнася до значителното разширяване на границите на охранителната зона на Рациария, като в тях се включват и прилежащите некрополи, както и цялата територия на т.нар. "Турска махала" на Арчар, където са концентрирани голяма част от археологически структури на Рациария. По този начин се осигурява юридическата защита на обекта, което е от изключително значение. Към момента иманярските набези са ограничени значително.

До 2017 г. ежегодно са финансирани теренни проучвания на обекта, като до момента общата сума, отпусната чрез бюджета на Министерството е 134 870 лв.

Проведените археологически проучвания дават важна научна информация. През последния археологически сезон за първа година теренната работа се разви в различни сектори на обекта - сектор "Център-резиденция"; при Западната порта на Рациария. Структурите на стените на Рациария са запазени отлично. Те не са разрушени. Културните пластове под насипите би следвало да са съхранени, което предполага добри възможности за бъдещи проучвания тук през следващите години; третият сектор, в който се работи през 2017 г., е Декуманус максимус в близост до "Турската махала" на село Арчар. Тук е проведено разчистване на иманярските насипи от трасето на декумануса и двата бордюра, които са добре видими. Целта на работата във втория и третия сектор е включването на тези зони в проект на община Димово за археологически разкопки, реставрация, консервация и експониране на големи площи от Рациария през следващите години. Министерството на културата ще продължи да води целенасочена и дългосрочна политика в опазването на тази значима част от нашето културно наследство.

По отношение финансирането на теренни археологически проучвания Министерството на културата има ясни критерии и правила. Тази година срокът за подаване на заявления за финансиране е до 10 април. Конкретна информация за това за кои обекти са подадени заявления, както и за конкретни суми за финансиране ще може да бъде представена към края на месец май, когато завърши съответната процедура за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация съгласно правилата.

През 2018 година проучванията ще се осъществят в периода август - септември. Екипът ще бъде същият от възобновяването на разкопките - научен ръководител доц. д-р Здравко Димитров, археолози от НАИМ, РИМ - Видин и студенти от СУ "Св. Климент Охридски".

Политиката за опазване на културното ни наследство е най-ефективна и резултатна, когато са обединени усилията на централната и местната власт. В конкретния случай през последните две години има синхрон и ясна цел в действията при опазването на този обект. Научната значимост и неговия потенциал позволяват да се превърне в атрактивна туристическа дестинация. Община Димово се ангажира в ежегодното осигуряване на охрана на обекта. В резултат на общите усилия  иманярските набези са ограничени, особено в терените, в които се провеждат археологическите проучвания.

Разбира се, целевата финансова подкрепа на значими обекти на недвижимото културно наследство допринася за тяхното опазване, социализиране и стимулиране на туристическата индустрия. Един от приоритетите на Министерството на културата е поетапно всички значими недвижими културни ценности, с акцент върху археологическите, да се превърнат в привлекателни туристически дестинации,  като се обвържат с местните икономики."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08