Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на ООН призова за разследване на сблъсъците в Газа

Погребение на един от убитите палестинци по време на сблъсъците в Ивицата Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опасения от влошаване на обстановката в Ивицата Газа бяха изразени на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То беше свикано по искане на Кувейт, но до обща декларация не се стигна. Палестинският посланик в Световната организация Рияд Мансур съобщи, че 17 души са убити от израелските сили за сигурност при сблъсъци по време на вчерашната демонстрация в ивицата Газа.
Заседанието на Съвета за сигурност на ООН трябваше да е при закрити врата, но после инициаторът Кувейт поиска да е открито, след като стана ясно че няма да има обща декларация, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Палестинският посланик Рияд Мансур осъди действията на Израел: "Тези мирни демонстранти не представляваха никаква заплаха за Израел или за тежко въоръжените му войници. И въпреки това войниците стреляха безраборно и използваха сълзотворен газ. Как може да бъде оправдано това?"

Американският дипломат Уолтър Милър  изрази съжаление за жертвите: "Дълбоко сме натъжени от загубата на човешки живот. Призоваваме замесените страни да преприемат стъпки за намаляване на напрежението и понижаване на риска от нови сблъсъци. Злонамерени фактори, които използват протестите като прикритие за подстрекаване на насилие, застрашават живота на невинни хора".

В декларация на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се казва, че той е дълбоко загрижен и призовава за независимо и прозрачно разследване на смъртните случаи. Той също така настоява замесените страни да се въздържат от  действия, които биха застрашили живота на цивилни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!