Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители на бъдещи първокласници в Благоевград се обявиха против схемата за прием в училищата

Снимка: Иванка Петрова

Родители на бъдещи първокласници  в Благоевград се обявиха против схемата за прием в училищата, наложена от Общината, която отнема правото им на избор къде да учат децата им и се заканиха, че ще търсят правата си чрез всички законни средства. За днес следобед е насрочена среща между инициативния им комитет и кметския екип.

Родителите поискаха да бъдат изслушани на заседанието на Общинския съвет в края на миналата седмица. Те  възразиха най- вече срещу условното райониране на училища и квартали. Така се стига до дискриминационни ситуации, при които родители от един район могат да избират между три училища за децата си, а в други квартали просто нямат избор. Общинската комисия, определила правилата е дала най-голяма тежест на адресната регистрация, което обезсмисля всички останали критерии, заявиха в декларация пред общинските съветници майките на бъдещите първокласници:

"С други думи единственият определящ критерий остава постоянен или настоящ адрес на детето към момента на подаване на заявлението и обезсмисля съществуването на допълнителните критерии"


Кметът на Благоевград Атанас Камбитов обаче беше категоричен, че е изпълнил всички изисквания на наредба №10:

"Няма да променя наредбата. Законът не може да го коментираме. Наредбата е към закона".

Заради нарастващото недоволство срещу системата за прием на първокласници в 14.30 часа днес ще се проведе среща между кметския екип и Инициативния комитет на родителите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!