Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските православни християни в Париж се включиха във Великденските събития в подкрепа на събратята им в Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Да възпеем светлината"- за българската православна община в Париж подготовката за Великден започна с участие в концерт под този надслов.

Християнски хорове от Изток и Запад се събраха в подкрепа на своите страдащи събратя в Сирия и Ирак.  В Париж, където живеят и общуват помежду си представители на почти всички християнски общности по света, такива събития са чести и българите се включват в тях.

Преди Великден те посетиха базиликата в Аржентьой, където според преданието се съхранява дрехата на Иисус Христос, и изслушаха разказа на отец Жак Мурад - сирийски свещеник, оцелял след петмесечен плен на "Ислямска държава" в Рака.

Пасхалната нощ събра десетки наши сънародници в българския храм в северните покрайнини на фенската столица - място дълбоко свързано с ранното християнство във Франция и неговите първи свидетели.

Като продължение на празника е очаквана една силна българска музикална проява в Париж - два концерта на академичния хор "Гаудеамус" от Пловдив. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!