Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За писаните яйца- модерно и традиционно

Снимка: Радио ВИДИН

В дните около Възкресение Христово социалните мрежи за поредна година бяха залети от снимки- на боядисани яйца, козунаци и празнични трапези. Преди на стане модерно да публикуваме снимките в интернет, нашите майки и баби са показвали своите умения по друг начин.

Повечето от възрастните хора и сега не ползват фейсбук:

"Не ползвам фейсбук. Като са децата при мен, стават тия работи. Пускат ги в интернет яйцата да се видят колко са хубави... Разнасяме си, това е начин да ги покажем. Козунак не меса. Аз съм на 82 години, купуваме си, преди съм месила. Сега идеш на магазина, купиш и си разнесеш..."

Видинчани, които ползват социалните мрежи, коментират публикуването на снимки с великденски яйца така:

"Аз не обичам да публикувам такива неща, но предполагам, хората го правят да покажат какво са направили. Като не е имало тези социални мрежи, предполагам когато са си ходили на гости. А сега май това нещо не се прави... Да си уважат труда, да се похвалят с творчеството си, аз лично не го правя... Вече с тези социални мрежи абсолютно всичко се снима. Нямат социални контакти хората извън социалните мрежи... От липса на това, че няма, може би, с кой да го споделят лице в лице..."


СнимкаСашка Бизеранова е етнограф в Регионален исторически музей- Видин. Посвещава 25 години от живота си в проучване на обредната система в традиционната култура на хората във Видинския регион.

"Нощта на Възкресение Христово в храма се ходи с великденско яйце, което трябва да е красиво изписано. И там се събират много жени, всяка показва своето писано яйце. Сутринта се приготвят колаци, които се раздават за починалите близки. Те се дават на съседите, които са близки роднини, на приятели, на кумовете. Към колака задължително има и яйце, което се разнася или перашка, както във Видинския край се нарича великденското яйце. Яйцата, които са боядисвани в семейството са достигали до 120, до 150 и те са давани на много хора. По този начин стопанката е показвали своите сръчности и умения", каза Сашка Бизеранова.

Момичетата, които са се кумичили предходната седмица, са носели дар на своята кумица- колак и писано яйце. Друг от начините е при вграждането на писани яйца в обредните хлябове за Великден. При поменалните хора също се раздават на всички музиканти червени яйца за починалите роднини.

СнимкаЦенко Горанов е уредник в Исторически музей- град Чипровци:

"Като идват гости, дечица, изнасяш панерката да си изберат яйцето. В такива моменти стопанката показва как е обагряла своите яйца. За козунака също е характерно да се слага червено яйце в него, да се изпича отгоре в козунака. Има обредни питки- с кръст и на четирите края се слагат червени яйца. Такава е била традицията."

Показването на снимките в социалните мрежи има и добра страна:

"Може да видиш някаква друга техника, която да използваш за другата година."

СнимкаБиблиотекар към народно читалище "Петър Богдан-1909" в град Чипровци е Наталия Костова. Какво амбицира стопанката да направи хубави яйца?

"Вероятно и децата като се чукат с яйца, за да видят кое яйце ще победи, то това е едно съревнование между децата кое яйце е най- хубаво и най- здраво. Също като са ходили на гости при кумовете, при родителите като са занасяли яйцата и са се гордели с изписването. На празници са имали повече време да общуват."


В Чипровци до 70-те години на миналия век съборът е бил на Великден. Идвали са търговци, близките са се събирали на празничната трапеза с яйца и козунаци. Днес жените, които са на фолклорния събор край видинското село Градец също могат да покажат красотата на изписаните яйца.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26