Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България постави началото на Европейска мрежа от жени лидери в дигиталната индустрия

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

България постави началото на Европейска мрежа от жени лидери в дигиталната индустрия. Това стана на конференция в София, организирана от Българския център на жените в технологиите, в партньорство с Българското председателство и Европейската комисия.

Над 200 лидери и предприемачи от 50 държави, измежду които България, Естония, Литва, Холандия, Люксембург, Германия, Белгия и Съединените щати се събраха днес в НДК, за да начертаят стъпките, така че ролята на жената в дигиталната икономика да стане по-видима. Неслучайно домакин на събитието бе София. Българският еврокомисар Мария Габриел, която бе сред специалните лектори на конференцията, каза:

"България заема първо място в Европейския съюз по отношение на представителството на жените в IT сектора".

На хиляда жени, завършили в Европейския съюз, само 24 са завършили специалности, свързани с информационните и комуникационните технологии, а само 6 жени от тях работят в тази сфера. По думите на комисар Мария Габриел – "феномен с голяма икономическа цена".

През март бе оповестена европейската стратегия за жените в цифровите технологии, която включва борбата със стереотипите, популяризирането на жените лидери в цифровия сектор и насърчаване на момичетата да поемат по пътя на науките и технологиите и да изберат кариера в сектора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!