Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР започва спешни консултации със САЩ заради случая с Желяз Андреев

Юрий Щерк
Снимка: mfa.bg

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк е предал на среща със заместник-посланика на Съединените щати у нас Мартина Стронг искане за консултации между правосъдните министерства около казуса с Желяз Андреев. От външното ни министерство ще настояват тези консултации да обхванат и останалите четирима българи, за които американското поделение на Интерпол поиска временно задържане, съобщи заместник-министър Щерк:

"Всички текущи случаи, които са в момента на дневен ред, ще бъдат предмет на тези консултации, доколкото аз съм в течение. Обхватът на консултациите ще бъде съгласуван между Министерство на правосъдието и департамента за правосъдие в Съединените щати, но нашето разбиране е, че те са взаимно свързани в контекста на един и същ процес, разгледан от американския съд, така че има всички основания да бъдат предмет на консултации по една процедура".

Очаква се по-късно днес българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!