Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ приема документи за Програмата за профилактика и рехабилитация

Снимка: Радио ВИДИН

Започна приемът на документи за желаещите да ползват възможностите по Програмата за профилактика и рехабилитация, подпомогната от Националния осигурителен институт (НОИ). Това е възможност за ползването на различни възстановителни бази в страната, като продължение на определено лечение, като част от престоя и процедурите се заплащат от държавата.

За 2018 година приемът на документи се извършва от края на март. А кой може да кандидатства и на какви условия трябва да отговаря, обяснява Владимир Живков, от териториалното поделение на НОИ във Видин:

"Право да ползват помощта за профилактика имат две основни групи лица. Първата група, това са осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Това са работещи лица, които не са навършили възраст за пенсиониране в условията на трета категория. Тази година това са мъжете, навършили 64 години и един месец и жените на възраст 61 години и два месеца. Тези хора трябва да са задължително осигурявани шест месеца преди месеца, в който ползват услугата. В този 6-месечен период може да се включи отпуск по майчинство, неплатен отпуск до 30 дни... Въпросът е да има непрекъснато осигуряване, защото дори един ден прекъсване не позволява ползването на програмата.

Втората основна група са хората, получаващи инвалидна пенсия. За тях условието е да имат действащо валидно експертно решение към момента. За тях не се изисква никакъв друг документ, доказващ права, освен това решение.

Има и една трета група хора, но тя е много малка. Това са хората, които са претърпели трудова злополука.

НОИ поема на одобрените да ползват възможностите на програмата следните разходи:

В рамките на една календарна година, правоимащите могат да ползват 10 дни еднократно. През тези дни се поемат- средства за храна, частично, в рамките на 7 лева дневно, стойността на нощувките и стойността на 4 медицински процедури на ден. Лицата доплащат дневната разлика за храна, обикновено излиза около 18 лева дневно. За 10-дневния престой излиза около 180 лева допълнително. Другото, което лицата сами трябва да поемат като ангажимент, е организацията по пътуването и резервацията в базата", обясни Живков.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00