Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наркооранжериите са новата тенденция в производството на канабис в Благоевградско

Снимка: БГНЕС

Наркооранжериите са новата тенденция в производството на канабис в област Благоевград. Опитите за пласиране на най-масовия наркотик е предимно в курортите и към Гърция.

200 килограма сух канабис и близо 14 тона зелени растения е открила и конфискувала полицията в Благоевград за миналата година. Санданско-петричкият район води класацията по производство на марихуана, заяви пред "Хоризонт" старши комисар Николай Хаджиев:

"От началото на годината до момента имаме около 90, като са задържани 110 лица, сред които 6 са непълнолетни. Говорим само за първите 3 месеца на 2018 година".

Доскоро канабисът се отглеждане предимно в държавни горски територии, за да се избегне персоналната отговорност, но след успешните действия на полицията по неговото откриване и унищожаване, се налага нова тенденция - на наркооранжериите:

"Правят се такива оранжерии в къщи, в наети апартаменти под наем, където се оборудват със специално осветление, правят се специални инсталации с таймери за капково напояване. В нередки случаи се използват лица с чисто съдебно минало".

В повечето случаи не се стига до осъдителни присъди, защото:

"В 99% от случаите въпросните лица се признават за виновни и сключват споразумения и падат под минимума на наказанията".

Драстично се увеличават случаите на шофиране след употреба на наркотици. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!