Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Върбовчец и Яньовец звънят на кметския наместник за спешни повиквания

9
Снимка: Анжела Каменова

Кметски наместник в пустеещи села във Видинско се грижи за всеки от хората в тях. Матилда Матеева е само на 29 години и точно за тази професия е мечтала. Кметски наместник е на селата Върбовчец и Яньовец, както и на съседната махала Фалковец. Край тях минават туристи, за да видят природните забележителност в региона, но рядко се спират.

В трите населени места живеят по-малко от 50 души. До тях от години автобус не е стигал, не идва и лекар, казва  пред Анжела Каменова 90-годишният Иван Боновски, който в миналото бил кмет на Върбовчец.

„Няма превоз да се придвижиш, да отидеш на лекар да ти измери поне кръвното. Пътува се с таксиметрови коли. За да отида на 8 километра при личния лекар, трябва да изхарча 15 лева днес.“

За възрастните, на село най-тежка е самотата. Слава Димитрова ни посреща пред дома си. От година се заключва вкъщи, защото опитали да я оберат.

„Самичка съм. Тук в нашия район няма никъде никой, един човек само дето да продумаме по някога някоя дума.“

В съседното село Яньовец с адресна регистрация са само няколко  души. Сред постоянните жители е Ангел Василев.

„Преди години е имало три автобуса  в селото. Идват-сутрин, обед и вечер. Сега 30 години- нито един.“

За Матилда Матеева работният ден не е в кабинета. Търсят е денонощно.

„Това мен ме влече. Откакто завърших училище, исках да се занимавам с тази работа като кметски наместник. Да мога да помагам на хората в селото и да ги уважавам.“

Освен, че  поддържа градинките в село и се грижи за чистотата, кметският наместник готви на възрастна жена и разнася хляба, когато се наложи. При спешни случаи също звънят на нея:

„Номера съм си оставила на вратата на кметството- и личния, и служебния, ако на някого му трябва. Няма значение колко е часът и за какво ме търсят.“

Заради вниманието към тях, хората в трите населени места се отнасят с уважение към кметския наместник. Радват се дори, когато се отбие, за да си поговорят. 

„Помага ни момичето, много ни помага за всичко. Тя все едно ми е внучка“- обяснява Слава Димитрова.

Край Върбовчец минават туристите за пещерата „Венеца“. Заради лошия път рядко се отбиват, въпреки че в селото също има какво да покажат.  Историята му издал писателят Антон Страшимиров, който живял  в селото, докато бил учител във Видин. Сега има паметна плоча на къщата, в която е пребивавал. За да напомня за това, художник от Белоградчик го изрисувал на сградата на кметството, където има и клуб за събирания.

За миналото на селото напомня и старото училище. Изградено е преди 86 години. На входа майсторите изписали, че хората сами събрали средства, за да го направят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31