Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Нанков ще посетят разкопките по трасето за магистрала "Струма"

Очаква се премиерът и строителният министър да обявят решение по казуса с археологическите находки край с. Покровник

| обновено на 05.05.18 в 08:55
Снимка: Кирил Фалин

Вариант за решаване на казуса с археологическите разкопки край благоевградското село Покровник се очаква да обявят премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков. Те ще инспектират строителството на магистрала "Струма" и ще посетят древното селище. Местни жители настояват разкопките да бъдат запазени в сегашния си вид и да се премести трасето на магистралата. 

Спасителните археологически проучвания, които извадиха на повърхността над 1500 ценни артефакти и няколко съхранени постройки от късната античност,  провокираха изключително голям интерес и поставиха на преден план въпроса за съдбата им. Благоевградчани са категорични, че откритото трябва да остане на място, и са убедени, че става дума за селището от римско време Скаптопара, на което областният център е наследник.
В последните дни се натрупаха все повече доказателства, че предположенията на учените се потвърждават, заяви доц. Людмил Вагалински, директор на Института по археология с музей към БАН, който е консултант на обекта. Сред  най-новите открития  е парче от военна диплома, която представлява  бронзова плочка, получавана при пенсиониране на  заслужили войни. 
Запазването на археологическите отркития ще наложи корекция на проекта за автомагистралата, което според кмета на  Благоевград Атанас Камбитов е възможно, въпреки напредналото строителство. 
За 11 май  е насрочено и извънредно заседание на общинския съвет, който трябва да гласува предложението за провеждане на местен референдум по въпроса.  

С автошествие и протест благоевградчани поискаха изместването трасето на магистралата



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!