Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се поклони пред гробовете на българските офицери и войници на мемориала в Ново село

| обновено на 06.05.18 в 15:21
5
Президентът Георге Иванов посрещна българския си колега Румен Радев в Ново село, но не присъства на българо-македонско честване на Деня на храбростта, което по традиция се провежда на Българския военен мемориал в Ново село.
Снимка: БГНЕ / Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев присъства по повод 6-ти май на възпоменателна церемония на българския военен мемориал в Ново село в съседна Македония.
Тържествената церемония на българското военно гробище в Ново село започна с химните на Македония и България. Сред стотиците хора, дошли да отдадат почит към загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война офицери и войници бяха висши държавници от двете държави, наши евродепутати, дипломати и общественици. 

Заупокойна молитва отслужи главата на Македонската православна църква, Негово Блаженство охридският архиепископ Стефан, който заяви:
"Когато заставаме  до  гробовете на загиналите войници винаги си мислим, дали им се е изпълнило желанието, дали наивните идеали са станали реалност, дали техните животи са били добра цена, за да завладеят мирът,  за да дойде свободата."

За мен е чест да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници, защитавали свободата на България и националния идеал. Такива места обаче има много и те трябва да станат наш национален дълг, каза българският президент Румен Радев. И още:
"Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга да почитат заедно днес своите мъртви, изпращайки послание  за помирение и единство. Радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите. Активните действия за сближаването и засилването на взаимодействието между нашите държави се одобрява все повече от хората от  двете  страни на границата и това е най силният сигнал, че вървим в правилната посока."
Българският президент беше посрещнат от македонския си колега Георги Иванов при кацането му на македонска земя. Държавните глави имат работна среща в Дойран.


Румен Радев и началникът на Генералния щаб на Македонската армия Методия Величковски отдадоха почит на героите от 11-а Македонска дивизия и загиналите български войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Стотици хора от България и Македония се събраха на военния мемориал в Ново село. Военното гробище в Република Македония е възстановено по инициатива и със средства на Фондация „Българска памет“. Днес събитието събира на едно място представители на държавната власт, общественици и граждани от двете съседни страни.

Председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски изказа мнение, че единствено по пътя на евроинтеграцията можем да извървим трудните пътеки на разногласията.

„Днес имаме шанса с евроинтеграцията да възстановим, до някаква степен да компенсираме грешките от миналото, да възстановим щетите, нанесени на нашия народ, и да се разберем веднъж завинаги, че не може да се живее в лъжа и в страх“, каза той.

Според него обаче радостта е половинчата, тъй като за разлика от македонските духовници, няма представители на Българската православна църква, както и обратното - има високо държавно присъствие от България, но не и от Македония.

„От 7-8 години сме домакини. Вижте архиерея на Македонската православна църква е тук и сега заупокойната молитва ще води Негово Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски дядо Стефан. Ние нямаме никаква реципрочност тук, както примерно македонците нямат реципрочност в присъствието на президентската институция. За пръв път имаме такъв светъл гост - президентът на България, но до него не стои Георге Иванов, защото не иска“, каза Милен Врабевски.

Военният мемориал в Ново село, където са погребани 71 български войници, е възстановен през 2006 г. на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е изграден общ паметник от камък с изсечен кръст за храброст и надпис „Българио, за тебе те умряха“.

Съвместното честване на 6 май е неоспорим пример за стремежа към добросъседски отношения между двата народа с обща история и европейска перспектива.

Ново село също има празник днес. Черквата им, която е построена през 1842 г. е „Св. Георги“ и цялото село се е събрало там, за да каже, че имаме обща история и сме един народ, което политиците трябва да помнят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия