Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат д-р Бърни Бончев и Красимир Кръстев за почетни граждани на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Д-р Бърни Бончев да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин", предлагат от "Държавен архив" в града. Предложението е направено, след като през януари се навършиха 50 години от смъртта на видния общественик, лекар и един от най-успешните кметове на Видин, обясни ръководителят на институцията Светлана Кръстева:
Д-р Бърни Бончев /вляво/ при краеведско проучване в село Слана бара. Снимка: Държавен архив - Видин
"Той е бил кмет през периода 1934 -1938 година. При неговото управление приключва водоснабдяването на града, пресушават се блатата, построяват се тротоари, именуват се улици... И за изразяване на почит към видния ни съграждани и във връзка с предстоящия духовен празник - Димитровден, ние предлагаме да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Видин."

От "Държавен архив" предлагат за почетното звание и изявения художник-плакатист Красимир Кръстев. Поводът е неговата 65-годишнина. Предложението е направено за приноса на твореца за популяризиране на Видин в страната и чужбина, обясни Светлана Кръстева:
Художникът - плакатист Красимир Кръстев при откриването на изложба-живопис във Видин.
"Той е участвал в стотици международни, национални и зонални изложби, има награди, организирал е самостоятелни изложби. Над 180 негови творби притежават галери и музеи, институции в страната и чужбина."


 Предложенията са внесени в Общинския съвет. Те са подкрепени от Радио ВИДИН и други институции и организации от града.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36