Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Благоевград няма да има референдум за съдбата на находките и трасето на АМ "Струма"

Нито едно от двете предложения за допитване до жителите на Благоевград относно съдбата на археологическите разкопки по трасето на автомагистрала "Струма“ край село Покровник не успя да събере достатъчно гласове на днешното извънредно заседание на Общинския съвет.

В дневния ред на сесията имаше само две предложения - за провеждане на местен референдум, внесено ог група общински съветници, които са за съхраняване на  археологическите находки на мястото, където са намерени, което неминуемо налага и корекция на магистралното трасе. Аргументитие бяха изложени от вносителя Илко Стоянов, който е и заместник-кмет на община Петрич. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов беше вносител на второто предложение - за допитване до хората чрез общо събрание, с аргумента:

"В закона ясно пише, че местен референдум се провежда, когато проблемът е от компетенцията на местната власт. В случая не е така".

Това предложение също се оказа в конфликт със закона. Юристът Албина Анева:

"В член 54 на същия закон изрично е посочено, че общото събрание на населението се провежда за решаване на въпроси от местно значение, компетентността, за чието решаване е предоставена на съответния Общински съвет и кмет".

И тъй като съдбата на двете предложения беше предпоставена, дискусията пое в друга посока - колко са ценни находките и какво трябва да направи държавата:

"Нашето искане е ясно и категорично – промяна на трасето на АМ "Струма“, да запазим историческите находки и да продължим строителството на АМ "Струма“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!