Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските шофьори на тирове плашат с масово напускане на страната

Снимка: БГНЕС

Ако новите предложения на Франция и Германия за правилата в международния транспорт се приемат, българските шофьори на тежкотоварни камиони масово ще напуснат страната. За това алармираха от синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“.

Предложенията в така наречения пакет „Мобилност“ поставят превозвачите от Източна Европа в патова ситуация и фирмите масово ще фалират заради голямата разлика в стандартите. Минималните почасови ставки, които формират заплатата на шофьорите в Западна Европа са между 8.60 и 10 евро, в Румъния е 3 евро, а в България тя е 1.35 евро на час. Според новите предложения, работодателите ще трябва да плащат на работниците си по ставки на държавата, която е крайна дестинация. Това ще накара  шофьорите да търсят работа в Западна  Европа, каза председателят на синдиката Александър Стамболийски:

"Според нас целта на западноевропейските интереси е на първо място освобождаване на пазара от източноевропейските компании, на второ място - привличане на работната ръка, тъй като дефицитът при тях е доста сериозен". 

Парадоксалното е, че ако българските шофьори отидат да работят за западноевропейски фирми, техните заплати ще са по-ниски от получаваните сега у нас, тъй като ще извършват превози в предимно в Източна Европа, т.е. заплатата им ще се формира върху най-ниските почасови ставки. От Съюза на българските транспортни работници очакват България категорично да се противопостави на опита на западните държави да поставят на колене транспортния бизнес у нас и да решат проблема си с дефицита на шофьори, като предлагат общи за ЕС минимални ставки на почасово заплащане и на километър пробег:

"Дори и една почасова ставка от 5 евро би била сериозно повишаване на българските възнаграждения. Въвеждането на минимална цена за транспортната услуга - предлагаме среден вариант, който да бъде около 1,5 евро." 

Синдикатът на транспортните работници ще участва в протестната демонстрация  на 17 май, когато се очаква  срещата  на върха ЕС-Западни Балкани  в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Превозвачите у нас се готвят за протест срещу предложения за бизнеса на част от държавите в ЕС

В писмено изявление на Съюза на международните превозвачи се подчертава, че насроченият за срещата на върха на Западните Балкани протест не е насочен срещу изпълнителната власт, а срещу предложенията на част от държавите в Европейския съюз. Според..

обновено на 12.05.18 в 10:40